Gucci Parfym – De bästa dofterna från Italien

Guide-till-gucci-parfymer

Ett av världens mest lyxiga märken: Gucci. Ett namn – så många betydelser och så mycket historia. Dess grundare Guccio Gucci gick från att jobba på hotell i Paris och London, till att skapa ett av världens främsta modehus. Inledningsvis fokuserade man på exklusiva läderväskor, men man blev snabbt internationellt erkända för sina klockor, kläder, skor och parfymer.

Företaget grundades 1921, men det var först under 1960-talet som den berömda ”dubbel-G”-loggan såg dagsljus.

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Gucci parfym

Det var så sent som 1974 som Gucci släppte sin första parfym, en doft för kvinnor vid namn ”Gucci No. 1 for women”.

Man tillverkar dam- och herrparfymer än idag, vilket innebär att de har producerat och sålt dofter i snart 50 år. Man har hållit sig aktuell och populär under hela den här perioden, vilket måste indikera på någon form av kvalitet.

Med det sagt så har har vi gått igenom hela Gucci’s parfymsortiment för att hitta deras bästa parfymer. Här nedan hittar du Guccis crème de la crème, både för män och kvinnor.

Gucci herrparfym

Gucci Pour Homme EdT

Letar du efter en manlig doft som du kan ha året om? Då är det värt att prova Gucci Pour Homme.

I basen hittar du klassiska trädofter och på toppen återfinns aromer av tobak och bärnsten. En svag doft av svart peppar kan också urskiljas. Doften av den här parfymen är djup, maskulin och skarp – men utan att vara offensiv eller påträngande.

Den är cool, klassisk och manlig. Utan tvekan en av de bästa parfymerna för män. Man har lyckats kombinera dofternas styrkor på ett fantastiskt sätt. Parfymen stärker dina manliga attribut på ett naturligt, självsäkert och charmigt sätt.

En diamant som skiljer sig från många andra topp-parfymer. Definitivt en parfym att rekommendera till varje mans badrum!

Toppnoter
Viol, bergamott, cypress och calone
Mellannoter
Läder, rökelse, tobak och svart peppar
Basnoter
Sandelträ, cederträ och patchouli
Årstider
Året om, både natt och dag
En av de bästa herrparfymerna
Maskulin
Klassisk
Djup

Guilty Absolute

Det här är en läderparfym som passar bäst under vintern och hösten. Med en lång livslängd och en väldigt maskulin karaktär så hör den till toppskiktet av herrparfymer.

Ett mästerverk, den fula flaskan till trots. Det är två dofter som skapar hela den här parfymen, vilket är trä och läder. Ingen parfym har någonsin kallats manlig eller stilfull utan att innehålla någon av dessa två.

Den är traditionell, klassisk och rå. Manliga män kommer att respektera dig och kvinnor kommer att älska dig. Ja, förhoppningsvis. Nåja, det här är en parfym som stärker din identitet på ett smakfullt och stabilt sätt. Den innehar en styrka som många parfymer saknar och det är vad som drar många till just den här doften: dess kraftfullhet och kompromisslösa manlighet.

Guilty är en stor anledning till varför Gucci aktas så högt på parfymmarknaden.

Toppnoter
Läder
Mellannoter
Patchouli och cypress
Basnoter
Trä och vetiver
Årstider
Vinter och höst
Traditionell
Maskulin
Kompromisslös
Beslutsam

Gucci Pour Homme Sport Travel

Guccis lite mer sportiga herrparfym som passar bäst på sommaren och våren.

Den är fräsch och fruktig. Många sportparfymer har en tendens att kännas vattniga och lite metalliska i sina eftertoner, men något sådant återfinns inte i den här flaskan. Snarare ger den ett lent och sofistikerat intryck.

Doften kommer att märkas av de runtom dig, men den är långt ifrån aggressiv i sin framtoning. Doften finns där, men på ett positivt sätt. Många ser den som en mer exklusiv och sofistikerad sportparfym, trots att priset är i jämnhöjd med konkurrenterna.

Med sin vardaglighet och ”må bra”-doft så passar den perfekt både på dagen och natten. En svag doft av mint känns och det ökar känslan av fräschhet, vilket är vad man vill ha i en sportparfym.

Toppnoter
Grapefrukt och mandarin
Mellannoter
Fikon, enbär och kardemumma
Basnoter
Patchouli, vetiver och mysk
Årstider
Sommar och vår
Fräsch
Sportig
Sofistikerad
Positiv

Made to Measure

Utgiven 2013 och har sedan dess varit mycket populär. Gucci själva beskriver parfymen som en ”skräddarsydd kostym”, en exklusiv sådan. Och vad kan man säga, den ger faktiskt ett sådant intryck.

Doften är modern med en blandning av fruktiga toppnoter och läder och bärnsten som grund. I hjärtat av Made to Measure så hittar man också lite kryddor och blommor. Är det en av deras bästa parfymer? Nja, det kan diskuteras. Är det en bra parfym? Utan tvekan. Den räknas av många som ”unisex”, så det är tveksamt om alla män vill bära den.

Blandningarna av lukter gör det här till en parfym som kan användas när som helst, året om. Dag, natt, vinter, sommar – det spelar ingen roll. Den luktar gott och skär sig inte med någon säsong eller något klockslag, vilket gör den till en bra all-around-parfym.

Toppnoter
Lavender, bergamott och apelsinblomma
Mellannoter
Muskot, plommon och näckros
Basnoter
Citrus, patchouli och läder
Årstider
Året om
Fungerar året om
Fruktig
Fräsch
Säker

Guilty Black Pour Homme

En förförande och utmanande doft. Den svarta förpackningen, namnet och marknadsföringen fick mig att tänka på en kryddig och läderaktig doft. Jag kunde inte ha mer fel.

Toppnoterna består av röda bär och lite rosépeppar. I hjärtat av parfymen hittar du hallon, persika, viol och lilja. Till basen finns det, som i de flesta Gucci-parfymerna, patchouli – men också bärnsten.

Doften är lekfull och söt, utan att bli feminin. Rödpepparen är väldigt vag i toppnoten och istället har vi frukter och bär som dominerar. Den gör sig som bäst under en sen höstkväll, men går även att använda under våren och vintern. Tidig sommar kan funka, men vid varmare klimat så kan den skära sig en aning.

Toppnoter
Röda bär och rosépeppar
Mellannoter
Viol, hallon, persika och lilja
Basnoter
Patchouli och bärnsten
Årstider
Vinter, höst, vår och tidig sommar
Perfekt vinterdoft
Utmanande
Självsäker
Mystisk

Gucci Damparfymer

Gucci Bloom

En relativt ny parfym som kom ut Augusti 2017. Den har blivit väl mottagen och har fått många komplimanger för sin uppfriskande doft.

I början känner man en ljuvlig doft av apelsin och gröna noter, för att sedan bjuda in till jasmin och vita blommor. I basen hittar du en bekväm och stabil lukt av vanilj och orrisrot.

Det är flera olika aromer som samspelar fint i den här parfymen. Allt med den här parfymen handlar om de vita blommorna, det är de som sticker ut mest och skapar harmonin i parfymen.

En intressant damparfym från Gucci. Den är inte skrikig, men heller inte anonym. Bloom är inte förförande, utan passar bra när du ska till arbetet, ha lunch med vännerna eller bara ut på stan.

Allt som allt är det en god doft. Simpel, men ändå sofistikerad. Stilfull och feminin. Gör sig bra på de flesta kvinnor.

Toppnoter
Apelsin och gröna noter
Mellannoter
Tuberos, kaprifol och jasmin
Basnoter
Vanilj, sandelträ och orrisrot
Årstider
Året om
Uppfriskande
Stilfull
Feminin
Modern

Gucci Bamboo

Gucci Bamboo är en sån där parfym som ”säger något”. Den inger förtroende och ökar en kvinnas femininitet. På en och samma gång är den intensiv, stilfull och varsam.

Det är en härlig parfym som kan användas varje dag. I toppnoterna hittar du citrus och lilja. I hjärtat av Bamboo så finns apelsinblomma och ylang ylang. Till basen finns sandelträ, bärnsten och vanilj. Vaniljlukten är däremot minimal, utan istället är det liljor och citrus som dominerar.

En enkel och vacker doft som stärker en kvinnas feminina sida, utan att nödvändigtvis bli sensuell eller påträngande. Den passar perfekt för en modern och sofistikerad kvinna som vet vad hon vill.

Toppnoter
Lilja och citrus
Mellannoter
Apelsinblomma och ylang ylang
Basnoter
Sandelträ, bärnsten och vanilj
Årstider
Sommar och vår
Kvinnlig
Exklusiv
Smakfull
Vacker

Flora

En kvinnlig doft. Den luktar fantastiskt och har blivit mycket populär tack vare den lyckade kombinationen av dofter.

Den är ung, levande, modern, feminin och uttrycksfull. Flora känns naturlig och fräsch och gör sig ypperligt under sommaren och våren. Både natten och dagen.

Flora är inte banbrytande och den är heller inte speciellt originell. Däremot är den i närheten av vad som skulle kunna beskrivas som ”perfektion av en vanlig doft”. Nu säger jag inte att den luktar alldagligt och tråkigt. Tvärtom så är den exalterande och kvinnlig, för att inte säga ljuvlig. Och den uppfyller de attributen på ett väldigt bra sätt.

Det här är, utan tvekan, en av de bästa damparfymerna som som Gucci har att erbjuda. Med en underbar fruktighet och  naturlig doft så är den varmt rekommenderad till flickvän, fru eller någon annan som du tycker om. Hon kommer inte att bli besviken!

Toppnoter
Mandarin, citrus och pion
Mellannoter
Ros och osmanthus
Basnoter
Rosépeppar, patchouli och sandelträ
Årstider
Alla årstider, men framförallt sommar och vår
Levande
Uttrycksfull
Kreativ
Modern

Guilty Woman

Guccis partyparfym för damer. Den är modig, flörtig och förförisk.

Guilty Woman kommer med massvis av värme. Samtidigt som den är feminin med sina dofter av bergamott, mandarin, persika och syren – så finns där en något maskulin underton. Och det är på ett bra sätt. Kombinationen av mysk, bärnsten och patchouli är vad som gör den lite mer utmanande än din vanliga damparfym. Men framförallt utmärker sig rödpepparn.

Med lite krydda och söthet så är det en inbjudande, men ändå klassisk och varm doft. ”Guilty” är nödvändigtvis inte det mest passande namnet på den här parfymen, men det gör den inte till en dålig parfym. Den är allt annat än dålig och har blivit mycket populär sedan den kom ut 2010.

Toppnoter
Bergamott, röd peppar och mandarin
Mellannoter
Jasmin, syren, persika, geranium och svart vinbär
Basnoter
Mysk, vanilj, bärnsten och patchouli
Årstider
Höst, vinter och vår
Utmanande
Feminin
Sensuell
Beslutsam

Kort om Gucci

Guccio Gucci inledde sitt arbetsliv i Paris, där han arbetade på hotell. Han blev väldigt imponerad av de lyxiga resväskorna som gästerna på hotellet använde. Han flyttade därefter tillbaka till sin hemstad, Florens, där han öppnade en butik år 1920. De specialiserade sig på att sälja produkter gjorda av läder i klassisk stil.

Det var mellan 1950 och 1960 som Gucci blev ett internationellt erkänt modehus. Många kändisar reste till Italien för att köpa deras produkter och det blev snabbt en global statussymbol.

Glöm inte bort att läsa vår stora guide till Versace parfymer

Affärerna gick bra och man expanderade allt-eftersom. Hans tre söner blev senare delägare. Två av hans söner, Aldo Gucci och Rodolfo Gucci, hade ett finger med i spelet när Gucci gav sig in på den amerikanska marknaden. 1953 öppnade man portarna för sitt nya kontor i New York, USA.

Gucci ärvdes av Guccio’s söner, för att sedan föras vidare till Rodolfo’s son Maurizio Gucci. Det gick inget vidare för Maurizio och han sålde därmed familjeföretaget till Investcorp år 1988.

Idag ägs Gucci av gruppen Kering S.A, som också äger Yves Saint Laurent och Balenciaga. Man är fortfarande ledande när det kommer till väskor, dam- och herrmode och parfymer. Inget pekar på att det kommer förändras i framtiden. Här hittar du Gucci’s officiella hemsida.

År 2017 så gick Gucci’s VD Marco Bizzarri ut med att det hör till Gucci’s kärnvärderingar att vara socialt ansvarstagande. De arbetar för djurens rätt och det bästa för miljön. Man har därför bestämt att inga pälsar kommer att säljas i Gucci’s namn från och med 2018.