Välj rätt parfym för rätt säsong

Höstbild

Att välja rätt parfym kräver fingertoppskänsla och kunskap. Det gäller inte bara att den passar din personlighet och dina naturliga oljor, men även säsongen på året. Vi hjälper dig att avgöra vad du ska leta efter baserat på årstiden.

Det är så otroligt många saker som spelar in när det kommer till dofter och parfymer. Alla kommer inte att gilla allt, så är det bara. Vad som luktar gott är högst subjektivt, men det finns ett par riktlinjer som varje man bör veta om innan han köper en parfym.

Du vill gärna inte att dina dofter ska kollidera med verkligheten. På sommaren är det exempelvis bättre med något fruktigt och fräscht, istället för en varm och kryddig doft.

I den här artikeln har vi därför sammanfattat vilka typer av aromer du bör leta efter baserat på årstid.

Våren

Vintern har försvunnit och en ny era är på gång. Det mörka, kalla och dystra har börjat försvinna. Naturens vackra färger börjar lysa och solen har börjat titta fram allt mer. Allt handlar om optimism och fler människor rör sig ut från sina hem.

Du vill nu använda en fräsch och krispig parfym. Vi rekommenderar att du väljer en doft som innehåller liljor, klementin, citron eller gröna noter. Även basilika fungerar bra. Du vill hålla det så naturligt och fräscht som möjligt. Blommor och hintar av frukt passar perfekt under våren.

Sommaren

Solen har börjat titta fram på allvar och vädret är kanon. Fåglarna kvittrar, människor badar och inte en tanke finns på vinterjackor och kängor.

Folk har semester och känner sig mer avslappnade än under andra årstider. Du vill därför ha en lite mer informell parfym med svalkande dofter.

Citron är en riktig höjdare på sommaren, men även persika, hallon och rosor. Många bra sommarparfymer har även honung och salter i mellan- eller basnoten.

Du vill undvika lukter som är varma eller som har toner av mint.

Bild-från-strangen

Hösten

Sommarens stekande sol och gröna gräs har bytts ut mot fallna löv och starkare vindar. Det är dags att använda vindjackor och jeans istället för shorts och T-shirt.

Det är nu som du kan gå på parfymer med lite starkare och manligare karaktär. Vi rekommenderar aromer från trä, bärnsten och mossa. Det kommer att ge ett varmt och stabilt intryck.

Armani och Lacoste har ett par riktigt bra parfymer som passar höstsäsongen. Du kan hitta de flesta på Stayhard.se. Men glöm inte bort att titta efter rabattkoder från Stayhard först – din plånbok kommer att tacka dig!

Vintern

Snön har tagit över Sverige och vi sitter hellre inomhus och umgås med familj och vänner, än att gå på långa promenader.

Vintern är kylig, så inomhus myser vi i värmen med filtar, levande ljus och varma drycker.

Nu ska du främst fokusera på parfymer som har kryddor, vanilj och bärnsten. Just vanilj och kanel är populära val under vinterns kalla tider.

Vacker-vinterbild

Applicera parfymen på rätt sätt

Oavsett vilken årstid det är så har många män och kvinnor problem med att applicera sin parfym. Man dränker sig själv i aromer, så till den grad att man bokstavligen stinker.

Lev efter regeln att parfymen ska vara anonym och osynlig, tills man kommer dig nära. Den ska vara exklusiv, inte påträngande och aggressiv. Om något så ska den vara försiktigt inbjudande.

Många människor idag använder parfymer som ett offensivt vapen som penetrerar folks luktsinnen på flera meters avstånd. Det kan ge ett billigt, osmakligt och ett osofistikerat intryck.

Se därför till att alltid spruta på parfymen försiktigt. Hellre för lite än för mycket.