Bästa multivitaminet – Den ultimata guiden [Bäst-i-test]

Multivitamin-bäst-i-test

Våra kroppar behöver vitaminer och mineraler för att fungera som de ska. Idag räknas 13 olika vitaminer som nödvändiga för vår överlevnad. Det innebär att en varierad och hälsosam kost är vital för att du och din kropp ska fungera optimalt. Lättare sagt än gjort. Men som tur är finns det multivitamintillskott, som troligtvis är det närmsta vi kommer ett ”mirakelpiller” idag.

Den här artikeln är för dig som vill leva hälsosamt och ta hand om din kropp – på ett snabbt, billigt och enkelt sätt. Det kan vara svårt att välja ut den bästa multivitaminen. Jag menar, vad exakt ska man leta efter? Innehållsförteckningen är lång och svår att tyda.

Vi har gjort jobbet åt dig.

I den här guiden hittar du inte bara ett bäst-i-test – utan även djupgående information om vad varje vitamin gör i kroppen. Givetvis hittar du även för- och nackdelar med multivitamin.

Dags att utnämna det bästa multivitaminet!

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Det bästa multivitaminet för dig

Det må låta som en kliché, men det bästa multivitaminet för dig behöver nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet för din näste.

Våra kroppar är och fungerar olika, likaså vår kosthållning och fysiska aktivitetsnivå. Ett multivitamin som innehåller mycket D-vitamin kan vara bra för en Nordbo som inte får så mycket solljus under vinterhalvåret. Samma vitamin skulle knappast vara lika bra för någon som bor i Sydeuropa och som har stark sol året om. Därför är det viktigt att se över vad man själv behöver.

Här följer vår generella lista över de bästa multivitaminerna.


Bästa multivitamin för kvinnor

Optimum Nutrition Opti-Women

Det är skillnad på vad män behöver och vad kvinnor behöver. Av den anledningen har Optimum Nutrition tagit fram en multivitamin vars syfte är att täcka kvinnors behov.

Opti-Women är sprängfylld med vitaminer och mineraler. Den innehåller mycket Vitamin B6 och B12, vilka ger bättre hud, hår och naglar. Folk som har problem med slitet hår, dålig hud eller spruckna nagelband är starkt rekommenderade att få i sig mer B6 och B12.

Utöver B-vitamin så innehåller den mycket annat nyttigt, bland annat vitamin D, E, K, C, Folsyra, Bitoin, Kalcium och, ja, jag skulle kunna fortsätta i evigheter. En kapsel innehåller hela 23 vitaminer och mineraler.

Dessutom är kapslarna enkla att svälja.

Oavsett om man lider brist av någon vitamin eller ej, så är det här kosttillskotten varmt rekommenderat för den som vill leva hälsosammare. Risken är stor att det kommer märkas både inom dig och på utsidan, i positiv bemärkelse. Du kommer att känna dig bättre och det kommer synas på hårkvaliteten och din hy.

• Utvecklad för kvinnor
• 23 vitaminer och mineraler
• Mycket B-vitamin

Bästa multivitamin för män

Optimum Nutrition Opti-Men

Är du en fysiskt aktiv man? Då är chansen stor att du har nytta av Opti-men. Den är framtagen speciellt för tränande män vars kroppar behöver en bomb av vitaminer och mineraler för att fungera effektivt.

Protein och kreatin i all ära, men utan rätt mängd vitaminer och mineraler så spelar det ingen roll hur många eller vilka kosttillskott du tar. Resultaten kommer att utebli.

Med 75 ingredienser, där man bland annat hittar BCAA, Glutamin och Magnesium – så är det utan tvekan ett bra kosttillskott för vem som helst. Det är mest sannolikt lite för mycket för kvinnor, men om du är en man som lever ett aktivt liv där prestation har betydelse – då finns det få multivitaminer som slår Opti-Men.

Precis som med Opti-Women så innehåller det här kosttillskottet ett helt A4-ark med ingredienser. Om du är intresserad av vad som finns i en kapsel, utöver BCAA, glutamin, Magnesium, Kalcium, Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 och Zink – så kan du kolla på innehållsförteckningen på Svensktkosttillskott.

• Utvecklad för män
• 75 olika ingredienser
• Allt en aktiv man behöver

Bäst-i-test multivitamin

Self Omninutrition Multivitamin

En allt-i-allo som fungerar perfekt både för män och kvinnor. En av de bästa multivitaminerna på marknaden idag.

En tablett ger dig dagsbehovet för samtliga essentiella vitaminer. Vad mer kan man önska?

I varje tablett hittar du Vitamin A, D, E, B1 till B12 och vitamin C. I kombination med det så finns även järn, koppar, zink, jod, krom och selen. Du hittar allt här i – förutom Magnesium. Du kan antingen kombinera ett magnesiumtillskott eller äta mat med mycket magnesium istället. Oavsett – det är utan tvekan en av de bästa multivitaminerna där ute.

• Väldigt populär
• Täcker basbehovet
• Billig

Healthwells MultiVitaminer

Det går inte att ha en bäst i test-lista för multivitaminer utan att nämna Healthwells Multivitamin. Vitaminet tycks vara tillverkat med oss Skandinaver i åtanke, då den innehåller 300% av det rekommenderade dagliga behovet D-vitamin. Även känt som solljus-vitaminet.

I en tablett hittar du vitaminer som påverkar allt från immunsystemet till benstommen och energiomsättningen i kroppen. Healthwells Multivitaminer hamnar på delad plats med Self Omninutritions multivitamin över det bästa multivitaminet.

• Mycket D-vitamin
• Passar både män och kvinnor
• Hög kvalitet

Vad är multivitamin?

För att få kallas multivitamin så måste kosttillskottet innehålla minst tre olika vitaminer. Vanligtvis brukar en multivitamin innehålla mycket mer än så.

Konstellationen av vitaminer och mineraler kan skilja sig en hel del mellan olika tillverkares kosttillskott. Oftast, om än inte alltid, brukar de innehålla grundbehovet för vad en vuxen människa behöver per dag.

Men titta alltid på innehållsförteckningen innan du köper ett multivitamin. Exempelvis innehåller vår bäst-i-test-vinnare Self Omninutrition Multivitamin alla vitala vitaminer, samt en hel del mineraler – men saknar magnesium. Trots det är det en oerhört bra multivitamin.

Är multivitamin bra eller dåligt?

Med förutsättningen att du har köpt en bra multivitamin, så kan det göra stor skillnad för dig. Vi behöver ett visst antal vitaminer och mineraler per dag för att fungera så som vi är skapta. Men långt ifrån alla människor får i sig tillräckligt av alla vitaminer.

För dem är en multivitamintablett ett mirakel!

För att få i sig tillräckligt av varje vitamin så kräver det att man äter en varierad och hälsosam kost.

Det kan vara svårt att hinna med det i dagens stressiga samhälle och det är lätt hänt att man köper ett ohälsosamt mellanmål i automaten på jobbet. Kanske hoppar du över frukosten på morgonen och kastar in en snabbpizza i mikron på kvällen? Då är det mest troligt att du inte får i dig vad din kropp behöver.

En sådan livsstil kan resultera i sjukdomar, men också komma i form av dålig koncentration, irritation, dålig energi och trötthet. Vitaminbrist, även en enklare sådan, kan leda till flera onödiga och obekväma symptom.

Tiderna förändras

Tidigare var det populärt att dricka brustabletter innehållande C-vitamin eller D-vitamin. Dessa kosttillskott har nästan börjat ersättas helt av multivitaminer. Det finns många fördelar med att använda ett multivitamin.

När man får i sig för mycket av vissa vitaminer så kommer det ut genom urinen, vilket brukar vara den största kritiken mot dylika kosttillskott. Man får i sig så mycket att en stor del kissas ut, vilket bokstavligen innebär att man spolar ner pengar i toaletten. Det är däremot debatterat hur mycket kroppen faktiskt tar upp av tabletten.

En tablett brukar, som minst, ge dig vitamin A, C, D, E, B1, B2, B6, B12. Det är mycket frukt, bär och grönsaker för att kunna få i sig så mycket under dagens gång.

Så mycket nyttigt i en så liten tablett. Snabbt, enkelt och billigt.

Vilken multivitamin är bäst?

Det är högst individuellt vilket multivitamin som är bäst. Ingens kropp är den andres lik och våra behov kan skilja sig en hel del. En man i 25-års åldern som tränar dagligen har ett helt annat behov än en 60-årig kvinna som endast promenerar varje dag.

Däremot kan man filtrera bra och dåliga multivitamtillskott.

Scrolla upp för att komma till vår lista över bra multivitaminer. Det finns tabletter som är utformade speciellt för kvinnor respektive män. Men det finns även tabletter som passar bra för alla människor, då de brukar innehålla basbehovet för en vuxen människa. Med andra ord perfekt om hela hushållet använder burken, eller om du inte är speciellt fysiskt aktiv.

Vitaminer och din kropp

Varje vitamin tillför något speciellt till din kropp och dess funktioner. Allt från mörkerseende, cellers tillväxt och kvaliteten på ditt hår påverkas av vitaminerna du får i dig varje dag.

Om du vill fördjupa dig i ämnet vitaminer och mineraler så rekommenderar vi den här artikeln.

Det finns 13 vitala vitaminer som du bör få i dig varje dag för att kunna fungera och verka på ett bra sätt. Om du inte får i dig tillräckligt av något så finns det en övervägande risk att du utvecklar sjukdomar eller symptom som kan sänka livskvaliteten.

Vitamin A stärker ditt skelett och dina tänder, slemhinnorna och din hud.
Finns i: Sötpotatis, spenat, broccoli, smör och ägg

Vitamin C behövs för sårläkning, men också för att kroppen på ett effektivt sätt ska kunna absorbera järn. Det är också bra för tandköttet och tänderna.
Finns i: Röd paprika, apelsin, broccoli, jordgubbar och kiwi

Vitamin D är känt som ”solens vitamin”, eftersom vi får i oss D-vitamin genom solljuset. Brist på vitamin D har kopplats till psykiska sjukdomar så som depression. Vitaminet assisterar kroppen i att absorbera kalcium, samt är bra för skelettet och tänderna.
Finns i: Solljus, sardiner, lax, ägg, svamp och kaviar

Vitamin E assisterar kroppen i att producera röda blodceller.
Finns i: Avokado, hasselnötter, jordnötter, olivolja och tomater

Vitamin K är bra för skelettet.
Finns i: Kruskål, brysselkål och broccoli

Vitamin B1 (Tiamin) assisterar kroppen i att omvandla kolhydrater till energi.
Finns i: Linser, bönor, brysselkål och öring

Vitamin B2 (Riboflavin) hjälper kroppen med produktionen av röda blodceller.
Finns i: Mjölk, lamm, naturlig yoghurt, svamp, spenat och ägg

Vitamin B3 (Niacin) är bra för huden.
Finns i: Kalkon, kycklingbröst, jordnötter, avokado och lever

Vitamin B5 (Pantotensyra) har en viktig funktion i kroppens ämnesomsättning.
Finns i: Kycklinglever, avokado, broccoli, svamp och lax

Vitamin B6 är bra för hjärnfunktionen. Har även en viktig del i hanteringen av protein. Om du tränar mycket och får i dig mycket protein så är det viktigt att även få i sig tillräckligt med Vitamin B6.
Finns i: Kalkonbröst, avokado, pistasch och kycklingbröst

Vitamin B7 (Biotin) hjälper till i produktionen av hormoner och kolesterol. Mycket viktig för kroppens hantering av kolhydrater och proteiner.
Finns i: Ägg, tomat, avokado, bär och mandel

Vitamin B9 (Folsyra) är viktig för gravida kvinnor. Hjälper kroppen att producera röda blodceller.
Finns i: Bönor, linser, spenat och apelsin

Vitamin B12 (Cyanokobalamin) är bra för produktionen av röda blodceller och kroppens metabolism. Även mycket bra för det centrala nervsystemet.
Finns i: Fetaost, ägg, sardiner och lamm

Det finns två typer av vitaminer; fettlösliga vitaminer och vattenlösliga vitaminer.

Fettlösliga vitaminer lagras i kroppens fettvävnad. Fettlösliga vitaminer absorberas bäst av kroppen när det intas samtidigt som fett och då framförallt mejeriprodukter.

Vattenlösliga vitaminer används direkt av kroppen och kan inte lagras någonstans. Om det inte används direkt av kroppen så kommer det ut genom urinen. Vitamin B12 är ett undantag i sammanhanget.

Sammanfattning

Multivitamintillskott har blivit extremt populärt de senaste åren, vilket inte är svårt att förstå. Vi har gått från en tid där många av oss drack C- och D-vitamin på morgonen, till en helt ny tid. Multivitaminens tid.

Det är knappt förståeligt att så mycket kan finnas i något så litet. Att kunna få i sig alla de 13 vitala vitaminerna genom ett litet piller är en surrealistisk tanke. Än dock är det verklighet idag. Därmed inte sagt att man ska sluta äta grönsaker, frukt och en varierad kost.

Det är viktigt att alltid ha en hälsosam kosthållning, även om man äter multivitamin varje dag.