Bästa Gainern – Så går du upp i vikt snabbt och enkelt

Bästa-gainern-för-viktuppgång

I Sverige har det nästan blivit tabu att diskutera gainers. Det är populärt att prata om hur dyrt, ohälsosamt och onödigt det är. Trots det säljer gainertillskott som smör i solen. Så låt dig inte luras av alla negativa ”know-it-all”-människor! Dags att börja lyssna på fakta och erfarenhet istället.

Vill du gå upp i vikt?

Om du svarade ja på ovanstående fråga så har du hamnat rätt. Det finns nämligen många bra gainers där ute som kan hjälpa dig att gå upp i vikt och bygga större muskler. Det behöver inte vara ohälsosamt eller dyrt, som vissa menar på.

Att äta stora måltider fler än 3 gånger per dag är ett bra sätt för att öka i vikt, men det blir efter ett tag både tidskrävande, dyrt och utmattande. För att inte nämna när du är uppe i 8 måltider per dag. För eller senare kommer chefen eller flickvännen (samma sak, enligt vissa) att börja klaga.

Det är då du har användning av en gainer för att hjälpa dig att konsumera extra mycket kalorier och protein. Snabbt, enkelt och effektivt. Resultaten kommer att synas både på vågen och i gymlokalen.

Vi har letat upp de bästa gainertillskotten för dig som vill öka i vikt och muskler.

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Bästa gainern


Serious Mass

En av de mest populära produkterna där ute och rankas oftast som den bästa gainern. Portionerna är enorma, båda volymmässigt och sett till näringen.

En portion kommer att fylla hela din shake, men då får du också i dig 1250 kcal och 50 gram protein. Är du en av dem som påstår sig inte kunna gå upp i vikt och muskler? Serious mass kommer att motbevisa dig. Du kommer att gå upp i vikt och du kommer att öka i muskler, om du tränar rätt.

Per portion
1250 kcal
50 g protein
5 g fett


Mutant Mass

På delad förstaplats hittar du Mutant Mass. Precis som Serious Mass, så är Mutant en riktig gigant som kommer att fylla kroppen med energi och tillräckligt med protein för att börja bygga massiva muskler.

Innehåller färre kolhydrater och kalorier än Serious mass, men ger dig lite mer protein. De båda har också kreatin.

Ett riktigt monster som ger dig bästa tänkbara förutsättningarna för att bli stor!

Per portion
1060 kcal
52 g protein
18 g fett

Core Gainer

Om du vill ha en gainer som är lite lättare än de två monsterburkarna här ovan – då är Core Gainer ett säkert val.

Många kalorier och mycket protein. Den har en hög koncentration av BCAA och en portion ger dig 29 gram protein. Vill du gå upp i vikt och muskler, men är lite smått orolig för att du ska få mer fett än muskler på kroppen? Då är det Core gainer du ska köra på.

Färre kalorier än tidigare gainers, men fortfarande tillräckligt mycket för att du ska göra en viktuppgång. I kombination med en stor mängd protein för maximal muskelökning.

Per portion
527 kcal
29 gram protein
8.1 gram fett

 

Vad är en gainer

En gainer är ett kosttillskott innehållande många kalorier och mycket protein. Syftet är att du snabbt och effektivt ska gå upp i både vikt och muskler.

Alla gainers är inte likadana, utan de kan skilja sig en hel del när det kommer till innehåll och pris. En vanlig oro är att pulvret innehåller för mycket socker eller att det är för dyrt. Man menar på att det är billigare att äta kyckling, men då räknar man inte in tillredningstiden av en kyckling. Tiden det tar att äta kycklingen och smidigheten i att kunna dricka sina kalorier med hjälp av en gainer.

Glöm inte bort att läsa vår artikel om att gå upp i vikt.

Men alla gainers innehåller inte ofantligt mycket socker, även om många av dem gör det. Därför är det viktigt att hålla koll på vad det är man köper och planerar köpet utefter sina egna behov och kriterier. De gainers vi har listat innehåller lite mindre socker än en Snickers eller Mars, för att du ska få perspektiv på hur mycket det handlar om.

Till störst del består en gainer av kolhydrater och protein.

Bygga massa med en gainer

Det är full möjligt att bygga massa (muskler) med hjälp av en gainer. För att kunna orka prestera på gymmet och för att kroppen ska ha tillräckligt med material för att bygga muskler – så behöver du protein och kalorier. En gainer är sprängfylld med båda två.

Många kroppsbyggare och strongmen använder sig av gainers, just därför att det är så smidigt och effektivt.

Har du ett högt kaloribehov

Om du är en stor man som tränar mycket så bränner du hela tiden kalorier. Ditt matbehov är mycket större än alla andras och det kan vara ganska svårt att fylla kvoten av kalorier och protein per dag.

6-9 måltider per dag tar en hel del tid. Du ska dels laga maten (även om du har tillagat på förhand) – men också sitta och äta den. Det är enkelt att tappa motivation, stoppa i sig en massa skitmat för att fylla kaloribehovet eller helt enkelt missa måltider för att man gör annat.

Att fylla sitt stora kaloribehov samtidigt som man arbetar är svårt. Oftast resulterar det i antingen en sur chef, griniga kollegor som inte klarar av dina matvanor på kontoret – eller att dina resultat blir lidande. För det mesta blir det resultaten som får ta sig en smäll.

Ja, du förstår nog poängen. Stora män behöver mycket mat och då finns det få saker som är så effektiva som en gainer. Du kan dricka den i bilen, på väg till jobbet, under tiden som du arbetar och i TV-soffan. Det är så extremt tidseffektivt! Dessutom är det enklare att dricka kalorier än att äta dem, vilket gör att du kan få i dig mer näring på kortare tid än om du hade suttit vid matbordet.

Är du en hardgainer

Hardgainer och ectomorph, du har säkert hört uttrycken förut. Båda syftar på människor som har svårt att gå upp i vikt och bygga muskler.

Det är sant att vi alla har olika förutsättningar, men alla kan bygga muskler. Om du är en av dem som har det svårt att bygga muskler, ja, då är det bara att börja gilla läget. Spela de korten du tilldelats och gör det bästa av situationen.

Du kan bli stor och stark!

Skillnaden mellan oss och de flesta andra är att vi måste tänka mer och smartare för att kunna uppnå våra mål. Jag känner folk som tränar ben en gång i veckan och har lår som trästockar. Jag själv måste dedikera otroligt mycket tid både åt både träning och kost för att få mina ben på samma nivå. Det är möjligt, men kräver mer.

För oss är gainers riktigt bra! Om du har svårt för att äta mat eller om du har en snabb metabolism, så finns det få kosttillskott som är lika effektiva som en gainers. Proteinpulver och kreatin i all ära, men de innehåller inte den enorma mängd energi som en gainer gör. För att det är just det du behöver, energi. Kalorier. I kombination med mycket protein för att musklerna ska kunna växa och bli stora.

Varför är gainers bra för en ectomorph

Ectomorpher har oftast svårt att äta stora mängder mat och/eller har en snabb ämnesomsättningen. Det gör så att kroppen har lätt för att hamna i ett fastande tillstånd. Kroppen är ständigt svulten. Oddsen är låga på att det är därför du är smal, och då är det i den änden du måste börja.

Det är lättare att dricka kalorier än vad det är att äta dem. Du blir inte lika snabbt mätt och det är snällare för matsmältningen. Att dricka en portion Serious Mass är, kalorimässigt, ungefär som att äta en hel familjepizza med tjock sås på. Vad tror du är lättast att få i sig?

Gymbild

Mat eller kosttillskott

Mat vinner över kosttillskott alla dagar i veckan. Det råder inga tvivel om det. Men, och ett stort men, kosttillskott har definitivt en viktig plats i ditt kostschema.

Ditt mål bör alltid vara att äta så bra som möjligt. Det betyder inte kyckling, ris och broccoli till varje måltid och aldrig äta godis eller chips. Livet är till för att njutas, så ibland ska man kunna unna sig lite mindre näringsrik mat. Jag pratar snarare om att du varje dag bör få i dig tillräckligt av allting.

När du får i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler, fett, proteiner och kolhydrater varje dag – då inte bara mår du fantastiskt, resultaten och prestationerna kommer att bli bättre också. Även vitaminer och mineraler påverkar hur och om dina muskler kommer att växa. De påverkar dina sömn, hur mycket du svettas och om du pallar med att lyfta dina två sista sets.

Allt påverkar, från protein till magnesium och allt däremellan. Det är uttjatat och irriterande att höra, men ack så sant: ha en varierad och balanserad kost.

När du har åstadkommit det. Det är då kosttillskott och gainers kommer in på spelplanen och dominerar. Det är då du ska kolla in vår lista över ”de bästa gainers” och börja optimera ditt levnadssätt med tillskott.

Riktig mat är primärt och kosttillskott är sekundärt.

Gå upp i vikt med en gainer

Jag har hört alla möjliga konstiga saker sägas om gainers och den vanligast repliken är att ”man blir fet”. Påståendet är baserat på okunskap.

Det är korrekt att man kan bli fet av att dricka gainers, men det kan du också bli av att äta pasta med köttbullar.

En gainer innehåller mycket kalorier, och det är just det. Kalorier. Det spelar ingen roll om de kommer från mat eller från kosttillskott, din kropp vet inte skillnaden. Din kropp vet skillnaden på fett och kolhydrater, på hög kvalitet och låg kvalitet. Men om fettet och kolhydraterna kommer från en sås eller ett pulver har ingen som helst betydelse.

En gainer är endast näring i pulverform. Det är inget magiskt med det, vare sig i positiv eller negativ bemärkelse. Det är kalorier och proteiner i ett pulver.

Så kan man bli tjock av att dricka gainer? Svar ja.

Kan man bli tjock av att äta pepparkakor? Svar ja.

Du kan bli fet av allt här i världen. Nästan. Lev ett fysiskt aktivt liv och ligg inte på ett för högt kaloriöverskott – så kommer du inte att bli fet.

Träna, ät hälsosamt och håll någorlunda koll på matintaget så att du inte får i dig för mycket kalorier. Då kommer du inte att bli tjock. Du kommer att bli större och mer muskulös.