3 saker att tänka på när man ska köpa yogakläder

Att ha bra träningskläder är väsentligt oavsett vad man tränar. Men det kan vara extra viktigt för de som sysslar med yoga. Eftersom yoga är en ansträngande träningsform som kräver stor flexibilitet, krävs det även att kläderna är flexibla och följer med i kroppens rörelser utan att begränsa.

Samtidigt finns det andra faktorer man bör överväga när man ska köpa yogakläder och i följande artikel har vi listat de tre viktigaste egenskaperna som förenar alla bra yogakläder.

Kvalitet och hållbarhet

Självklart måste man köpa yogakläder som håller hög kvalitet och är slitstarka. Men det är ofta lättare sagt än gjort då alla aktörer på marknaden påstår sig erbjuda de bästa kläderna. I slutändan är det så klart ett personligt val där du ska hitta de kläder du gillar bäst och tycker sitter bra.

Material och design

Valet av material är också enormt viktigt då du vill ha kläder som är mjuka och bekväma, men som samtidigt inte stör dig i träning och som torkar snabbt, framför allt om du sysslar med Hot Yoga eller Bikram Yoga.

De senaste åren har branschen gått igenom stora förändringar och idag tillverkar man kläder av material som inte var tänkbara förr. Det finns så klart bra yogakläder i bomull och syntetiska material, men numera kan man även hitta träningskläder i naturliga material som bambu och ull.

Något många uppskattar är seamless yogakläder, alltså kläder utan sömmar som skaver och stör.

Tighta eller lösa kläder?

Slutligen måste du bestämma dig för vilken sorts kläder du helst gör yoga i. Idag föredrar de flesta kvinnor att göra yoga i kläder som sitter tight mot huden – skin tight. Men många män och även en stor del kvinnor gillar att ha lösa och lediga träningskläder under passen.

De som gillar hot yoga kan dessutom behöva två uppsättningar kläder: tightare yogakläder för de “vanliga passen” och lösa shorts och en sport-bh eller ett linne för hot yogan.