Tips när du ska köpa skor till barnen

Barnskor

När barnen är riktigt små, så är varenda plagg de har gulligt – framförallt skorna. Vilket innebär att många föräldrar köper en hel uppsjö av söta barnskor. Allt från sandaler, till kängor i läder och sportskor.

Men det är mer än bara utseendet som är viktigt när man köper skor, både till barn och vuxna. Fel par skor kan resultera i skador både på fötterna, knäna och ryggen. Det är också extra viktigt när det kommer till barnskor, eftersom barnet hela tiden växer och utvecklas.

Studier visar på att 98% av alla människor föds med hälsosamma fötter, men endast 40% har hälsosamma fötter när de når vuxen ålder. Även om vi inte kan skylla allt på dåliga skor, så är det helt klart en av anledningarna.

Här är ett par enkla tips inför nästa skoköp till dina barn.

Barnets ålder

Det första du måste tänka på är barnets ålder, då deras behov och fötter skiljer sig baserat på vilken ålder de är i.

Spädbarn
Ett spädbarn har oerhört mjuka ben i fötterna, då deras fötter har mer brosk än skelett. Av den anledningen behöver spädbarn mjuka strumpor och mjuka skor. Många spädbarns fötter och händer svettas mer än vuxnas, och därför är det viktigt att skorna också är lätta att andas i.

Småbarn
Barnet är inte längre ett spädbarn, och du kommer nu att behöva köpa nya skor väldigt ofta. Oftast var tredje eller fjärde månad. Skorna ska ha bra stöd för ankeln, ha nog med utrymme för tårna och mjuka sulor.

Barnet står mycket på fötterna, så det är viktigt att skorna är dämpande men också stabila – framförallt vid anklarna.

Mindre barn
Ungarna är på dagis och skola, vilket innebär långa dagar springandes, hoppandes och promenerande. Därför är det viktigt att skorna har en mjuk insida, att fötterna kan andas och att de har ett bra stöd för ankeln och hälen. Det betyder också att det blir mer slitage på skorna, så se till att du köper hållbara skor av hög kvalitet. Billigare skor av dålig kvalitet kan innebära att stödet vid ankeln blir sämre efter en tids användning.
Tjej-med-rosa-skor

Val av material

Ett barn fungerar och lever inte på samma sätt som oss vuxna, vilket innebär att processen att köpa skor ofta ser annorlunda ut.

Barn svettas mer om fötterna, och de är oftast mycket mer aktiva än oss kontorssittande vuxna. De hoppar, springer, joggar och utvecklas. Deras fötter är heller inte lika utvecklade och starka som våra fötter.

När det kommer till material så bör du fokusera på canvas, tyg eller läder. De här materialen ger fötterna möjlighet att andas, främjar bra blodcirkulation och ett stabilt stöd. Plast och gummi är sällan det bästa valet.

Det är viktigt att skorna är flexibla. Du ska kunna böja dem utan problem – men inte för mycket. Om du kan böja dem för mycket så betyder det att skorna saknar stöd. Ibland kan det vara svårt att avgöra själv och då är det bäst att fråga en ortoped eller en kunnig person i skobutiken.

Undvik använda skor

Om du är nybliven förälder så kommer andra föräldrar säkerligen erbjuda dig sitt barns gamla skor. Det är en fin gest, men du gör bäst i att tacka nej.

Nya skor formar sig efter användarens fötter, om då en andra person börjar använda skorna så kommer de inte att passa. Passformen är gjord för den första ägaren. Om den första ägaren hade problem med fötterna, så kan det vara direkt skadligt för den andra ägaren.

Därför rekommenderar vi att du köper nytt när det kommer till skor.