Pomada – Så stylar du håret som proffsen [4 bästa produkterna]

Pomada-för-män

Har du sett filmen Titanic? Försök minnas Leonardo DiCaprios hår. Där har du resultatet av en bra pomada. Det är glansigt, lättstylat, fräscht och håller håret på plats. Många män stirrar sig blinda på vax och gelé – utan att veta vilken kraft som ligger bakom en riktigt bra pomada.

Nu behöver du givetvis inte ha backslick för att kunna använda en pomada, men det är utan tvekan en av de bästa hårprodukterna för den typen av frisyrer. En bra pomada kan användas till nästan vilken frisyr som helst.

Längre ner i artikeln hittar du inte bara de bästa produkterna, men också svar på vilka frisyrer som passar bäst för pomada. Funderar du på om du ska köra på pomada, gelé eller vax? Det har vi svaret på också.

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Vad är pomada?

Pomada, eller pommade på franska, är ett flottigt, vattenbaserat vax. Produkten är väldigt karismatisk och utmärker sig för sin långvarighet och glans. Om du använder pomada på morgonen så kommer det att se exakt likadant ut på kvällen. Med förutsättningen att du använder en bra pomada. Livslängden är fantastisk, till skillnad från exempelvis vax och hårgelé.

Pomada är så bra att det kan behövas flera duschar, eller ett speciellt fettlösligt shampoo, för att få bort produkten ur håret.

Mellan 1700- och 1800-talet så använde man ister och björnfett i pomada. I modern tid nöjer man sig däremot med lanolin, vaselin och bivax istället.

Bästa pomada

Tenax Pomada

En billig, men ack så bra pomada. Håret blir inte sådär kladdigt och flottigt som vissa produkter tenderar att bli, utan den tillför en snygg glans. Vaxet är bra och håller håret på plats.

Rekommenderas till de som aldrig provat pomada, men också till de som gör det varje dag. Lågt pris – hög kvalitet, det finns inget mer att önska.

Fri från kladd
Bra textur
Håller hela dagen
Billig

L´Oréal – Tecni Art Stiff Pomade

Alla känner till L´Oréal vid det här laget. De har dominerat marknaden för hårprodukter under många år. Deras pomada är ingen dålig historia, den heller.

Tecni Art Stiff gör det enkelt att forma håret och produkten håller i hela dagen lång. Pomadan är som L´Oréal själva beskriver: långlivad och varken klibbig eller flottig.

Pålitlig och fungerar ypperligt!

Passar både män och kvinnor
Exklusiv
Klockren lyster
Pålitlig

Truefitt & Hill Hair management pomade

Vill du ha en lite finare pomada, då är det få som slår den här burken från Truefitt & Hill. Den gör ett fantastiskt jobb på ett annars tråkigt hår. Texturen blir nästintill perfekt och tack vare jordvaxet i pomadan, så är håret både lättarbetat och hälsosamt.

Det är enkelt att tvätta ur och har en fräsch lukt. En av de bästa pomada där ute och starkt rekommenderad!

Jordvax
Lättarbetad
Hälsosam

Tigi – Bed Head Up Front Gel Pomade

En populär burk som gör jobbet bra. Produkten håller kvar håret hela dagen och om den mot förmodan inte skulle göra det, så är det bara att ta lite vatten på handen och sätta håret på plats.

Glansen är inte lika intensiv och stark som en vanlig hårgelé, utan den har en naturlig och fin lyster. Den faller sig naturlig istället för att se påklistrad ut, vilket passar många män.

Du kommer att få en naturlig och stark look. En stark pomada som dessutom luktar jättegott!

Naturlig
Stabil look
Luktar gott

Hur använder man pomada

Hårgelé, hårvax och hårspray har alla en relativt kort livslängd om man jämför med pomada. Pomada kommer att hålla ditt hår fuktigt under hela dagen, säkert under hela nästa dag också – om du väljer att inte tvätta håret. Men du borde givetvis tvätta håret innan du går och lägger dig.

Du applicerar pomada på precis samma sätt som alla andra hårprodukter för män. Du inleder lite smått, för att sedan lägga på mer om du känner att du behöver det. Hellre för lite än för mycket, som mottot lyder.

Pomada är flottigt och det är därför viktigt att inte ta för mycket. Glans och en skinande lyster i all ära, men även pomada kan överkonsumeras. Börja med en tumnagel och avancera sedan framåt.

Det går bra att använda pomada både på torrt och blött hår. Om du applicerar produkten på blött hår så kommer det att se blötare och fuktigare ut än om du hade applicerat det på ett torrt hår.

Vilka frisyrer passar pomada för

Alla frisyrer där du vill ha mer lyster och glans. Pomada gör sig bäst när du vill ha en bakåtslickad frisyr, men är även populärt på afrohår.

Jag har sett män använda pomada på både kort och långt, tjockt och tunt hår. Det fungerar i alla lägen. Men kom ihåg att pomada får håret att se mörkare och fuktigare ut – och den stilen passar inte alla.

Missa inte vår artikel om de bästa hårprodukterna för män

Pomada blir nuförtiden inte stelt och hårt som exempelvis gelé, så om du vill att håret ska stå upp i en hård konstruktion – då är nog pomada inte för dig. Märket brylkräm, som är en pomada, kan däremot passa bra vid dessa tillfällen. Pomada kan stabilisera och hålla håret på plats, än dock är det mjukare än ett hårgelé.

Även om du kan använda pomada på alla typer av frisyrer så är det bäst passande för frisyrer där du drar håret bakåt eller åt sidan.

Man-med-pomada

Pomada, vax eller gelé

Alla tre fyller olika funktioner, så det beror på vad du vill uppnå med din frisyr.

Pomada

Gör så att håret är och ser fuktigt ut. Torkar inte ut och passar bäst när man bara vill dra håret bak eller åt sidorna. Det har en viss stabilitet, men om du vill att håret ska stå uppåt så finns det mycket bättre alternativ, så som vax eller gelé.

Vax

Det finns vaxprodukter som ger en viss glans och fuktighet, men inte så som pomada. Vax är enklare än pomada att styla, men har långt ifrån samma fuktighet och glans.

Gelé

Det får håret att torka och bli hårt. Ett bra val om du vill att håret ska stå upp eller sitta stadigt på plats under dagen. Vax är lättare och går att forma under dagens gång. Gelé stelnar och stabiliserar mer.

Pomada, pomade eller pommade

I Sverige heter det pomada, i engelskspråkiga länder säger man pomade och i Frankrike heter det pommade.

Pomade och pomada kommer ursprungligen från det franska pommade, som betyder ”salva”. Fransmännen har inspirerats av det latinska ordet ”pomum”, som betyder äpple.

Skillnaden mellan brylkräm och pomada

Det finns ingen skillnad. Brylkräm, eller Brylcreem, är märket på en pomada från 1928. Framförallt har brylkräm blivit starkt förknippat med med raggarkultur och rockabilly.

Kort och gott så är brylkräm ett märke på en pomada. En riktig klassiker.