Skillnaden mellan primer, foundation och concealer

Makeup-bord

Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan en foundation, primer och concealer. Framförallt om man är ung och oerfaren när det kommer till kosmetika och makeup.

Inte blir det lättare av att företagens marknadsföring påstår att de alla gör i princip samma saker. Alla är bäst på att täcka, dölja, släta ut och förändra.

Eller?

Det finns skillnader mellan de tre produkterna och de alla har ett specifikt område där de gör mer nytta än övriga.

Häng med och ta reda på vad skillnaderna egentligen är!

Vad är en primer

Primer är den första anhalten i din makeup, det är den absoluta basen.

Den gör så att synliga linjer och porer försvinner. Primer gör också så att din foundation sitter i längre och inte blir smulig. Med andra ord är det en bra bas för din foundation, då de båda kompletterar varandra mycket bra.

Alla primers är inte likadana, utan det finns flaskor med egenskaper som hjälper mot torr och irriterad hud, rödflammig hud och sådana som mattar ner huden.

Vill du veta mer så kan du läsa vår guide till att hitta den bästa primern för dig.

Vad är en foundation

En foundation är till för att jämna ut din hudton – men också för att dölja eventuella skavanker.

Har du finnar, ärr, linjer eller missfärgningar som du vill dölja? En primer och foundation i samarbete eliminerar dina plågor på nolltid!

Foundation används i huvudsak till att jämna ut hudtonen, förändra färgen på huden och att dölja saker du vill dölja i ansiktet. Vanligtvis används foundation efter primer.

Missa inte vår artikel där vi har listat de bästa och populäraste foundation.

Vad är en concealer

Om du ska använda primer, foundation och concealer så använder du concealer sist. Om du inte använder primer och foundation så kommer concealer först i din makeup-strategi.

En concealer används inte i hela ansiktet, utan den är till för att punktmarkera ärr och annat som inte riktigt försvinner med hjälp av primer eller foundation.

Vanligtvis räcker det med endast primer och foundation. Men ibland har man perioder då man är mörkare än vanligt under ögonen eller har en otroligt envis finne. Oavsett vad det är, så används concealer i nödsituationer. Den behövs inte alltid – men är riktigt värdefull att ha i ”panik-lådan”.

Primer, foundation och concealer – vilken kommer först?

1. Primer
2. Foundation
3. Concealer

Om du inte använder en primer eller foundation så kommer concealern före allt annat som du kan tänkas använda.

Det finns de som använder foundation före primer, men det är relativt ovanligt. En viktig egenskap med primer är att det ligger som bas och håller fast vid din foundation så att den sitter i hela dagen. Om du då använder foundation före primer så går du miste om den fördelen.

Kan man använda bara primer?

Definitivt!

Det finns inget regelverk för vad man får och inte får göra. Det roliga med makeup och kosmetika är att man kan experimentera och leta efter sin egen stil.

Om din hy ser bra ut och du bara vill jämna ut den lite – då finns det inget som stoppar dig från att använda lite primer. Det finns många kvinnor som använder enbart primer. Några primers är till och med gjorda för att kunna bäras på egen hand, utan hjälp från vare sig foundation eller annat smink.