Bästa primer för en perfekt bas [4 bäst-i-test vinnare]

Kvinna-med-en-bra-primer

En primer är övrig kosmetikas bästa vän. Framförallt foundation har en förkärlek till primern. Det borde du också ha! Ingenting döljer linjer och porer så bra som en primer.

För att inte nämna att en primer hjälper övrig makeup att sitta i längre. Vilket också är anledningen till varför en foundation blir hundra gånger bättre endast med hjälp av en primer som bas.

Mer om det lite längre ner.

Du är på jakt efter den bästa primern och det ska vi hjälpa dig att hitta!

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Bästa primer

Det finns så otroligt många alternativ där ute och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst.

Vi har listat några av de populäraste och bästa primers här nedanför. Längre ner i artikeln hittar du en guide till hur man avgör vilken hudtyp man har och vilken typ av primer som passar dig.

Max Factor – Smooth Miracle

Ett pump av Smooth Miracle och det är nog för att täcka hela ansiktet. Och det gör den väldigt bra dessutom.

Texturen är mer krämig än silikonaktig. Den står ut när det kommer till att täcka över missfärgningar, gropar, ärr och ojämnheter i ansiktet. Få primers presterar så bra när det kommer till att täcka över.

Den slår många produkter som kostar det dubbla med hästlängder. Men det kan man förvänta sig av Max Factor som faktiskt har etablerat sig till att bli en av de bästa företagen för kosmetika.

En av de främsta primers där ute. Men är det ett mirakel? Vi låter dig avgöra!

Bäst-i-test vinnare
Silikon primer
Billig

Sensai – Glowing base

Om du behöver lite lyster och glans – då är det svårt att gå fel med Glowing base.

Inte mycket behövs för att täcka ansiktet med en härlig och naturlig glans. En mycket bra produkt om du känner dig gråtrist och händelselös.

Glowing Base väcker liv i dig och din hud med enkelhet. Och av den anledningen är det definitivt en av de bästa primer där ute.

Det enda negativa med den här flaskan är att den kostar lite mer än övriga – men vill man vara fin får man lida pin!

Naturlig lyster
Ger liv till ansiktet
Räcker länge

Instant Smooth Perfecting Touch

Antingen älskar man den eller så hatar man den. Jag har aldrig sett någon som ställer sig i mitten.

Det är en silikonbaserad primer som gör ett utmärkt jobb med att dölja rynkor, linjer och porer. Även negativa recensioner påpekar hur bra den är på att dölja eventuella skavanker.

Varför en del inte gillar den är oftast för att de inte visste att det är en silikonbaserad primer – vilket inte gör sig så bra om du har en oljig hy. Framförallt inte denna som även innehåller näringsrika oljor.

Din hud kommer att kännas lika skön och mjuk som den kommer att se ut. Det behövs heller inte speciellt mycket produkt för att lägga på en bred och givande bas – vilket gör den prisvärd också.

Båda tummarna upp!

Huden blir mjuk och len
Döljer linjer och porer bra
Exklusiv

L’Oréal Paris – Infallible Primer

Precis som Max Factor så är L’Oréal en gigant när det kommer till kosmetika. De gör riktigt bra makeup – och deras Infallible primer är ett bevis på det.

En av de bästa egenskaperna med den här flaskan är dess hållbarhet. Din foundation och övrigt smink kommer att sitta i hela dagen, tack vare den här primern som bas.

Den är mångsidig och fungerar bra för alla hudtyper: oljig, torr och normal.

Framförallt bra mot rödflammig hud, synliga linjer och porer.

Bra mot rödflammig hud
Riktigt bra hållbarhet
Passar alla hudtyper

Vad är en primer

En primer utgör basen för allt smink. Den kommer först. Före foundation och före concealer.

Syftet med en primer är att dölja synliga porer och linjer. Primern gör också att övrig makeup sitter bättre och längre.

Foundations har en tendens att ibland smula och lossna lite, men med en primer undviker du det. Bara den anledningen gör det värt att investera i en bra primer.

Utöver dess egenskaper att dölja finnar, porer, linjer och förbättra fästet för övrig smink. Så finns det primers som är är bra för torr och irriterad hud, till och med för rödflammig hud. För dig med lite torrare hud så finns det primers som mattar ner huden.

Hur applicerar man en primer

1. Tvätta ansiktet noga
2. Smörj in din ansiktskräm och låt den sedan sjunka in i 15-20 minuter.
3. Sätt lite primer på bakre delen av din hand, en klick lika stor som ett russin ungefär.
4. Applicera primern i mitten av ditt ansikte och börja massera produkten i cirklar över hela ansiktet. Precis som när du använder en ansiktskräm. Se till att produkten är jämnt fördelad över alla områden.
5. Lägg på lite till primer på de områden som du känner behöver lite extra vård.
6. Vänta 2-3 minuter för att låta produkten sjunka in i huden.
7. Börja applicera övrig makeup ovanpå primern.

Så väljer du bästa primern för dig

Innan du väljer en primer så måste du avgöra vilken hudtyp du har. Antingen har man torr, oljig eller normal hud.

Om du inte vet vilken kategori du är i så kan du göra följande.

Tvätta ditt ansikte noga med hjälp av en rengörare. Låt sedan ansiktet torka.

Hur känns huden i ditt ansikte efter 15-20 minuter?

Oljig

Då behöver du en matt primer för att suga upp en del av oljorna i din hud. På så sätt tonar du ner lystret en aning. Om du har oljig hy och använder en oljig primer så kommer det att se för glansigt ut – du kommer att lysa upp hela rummet, men på fel sätt.

Rekommenderat: En matt primer

Torr

Om du har torr hud så är det rekommenderat att använda en gelbaserad primer eller annan kosmetika som uttryckligen säger att det motverkar torr hy. Tro mig, du vill inte köpa en torr primer och använda på en torr hud.

Rekommenderat: En gelbaserad primer

Normal

Om ditt ansikte känns lent och mjukt, utan att vara för torr eller oljig – då är det bara att vraka och välja. Få är unnade en normal hy, så ta chansen att experimentera och testa nya produkter. Kolla igenom vår lista över de bästa primer och prova någonting därifrån. Vem vet, kanske hittar du din favorit?

Rekommenderat: Allt fungerar.

Se till att din primer passar din foundation

Nu undrar du säkert hur man vet om en primer och foundation passar ihop.

Enkelt.

Se till att de båda har samma bas. Om din foundation är oljebaserad – då behöver du en oljebaserad primer. Om din foundation är vattenbaserad – då behöver du en vattenbaserad primer.

Titta även om din primer innehåller silikon. Vissa primers som innehåller silikon samarbetar ibland dåligt med foundations som är oljebaserade.