Hitta bästa foundation för din hudtyp [6 superbra produkter]

Bild-på-bra-foundation

Din foundation avgör hur bra din övriga kosmetika kommer att se ut. Om basen är dålig, så kommer övriga produkter du applicerar att se dåliga ut också. Det är därför oerhört viktigt att man gör rätt från början – att man använder sig av en bra foundation!

Så vilken foundation ska du välja – vilken är den bästa produkten för din hy?

Vi har samlat de populäraste produkterna för att du på ett enkelt sätt ska hitta den bas som passar dig bäst. Oavsett om du har torr hy, fet hy eller vill dölja rynkor – här är allt du behöver!

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Bästa foundation

Med så många olika typer av foundation så är det ingen lätt sak att hitta den produkt som passar dig. En foundation kan innebära så många olika saker, de kan bland annat vara puderbaserade, innehålla oljor, alkohol och de kan vara vattenbaserade.

Så hittar du rätt foundation för dig

Här nedanför har du ett facit för vad som passar din hudtyp och dina behov. Vill du ha en lätt vattenbaserad foundation för vardagsanvändning? Vill du ha en foundation med mycket mineraler och oljor som hjälper mot torr hy?

Häng med!

Foundation för torr hy

Ageless Elixir Foundation

För torr hud eller hy som lätt blir irriterad så är den här här en av de bästa foundation för dig. Max Factor är ett pålitligt företag med stort utbud av produkter och deras Ageless Elixir möter alla förväntningar.

Den ger en medium täckning och sätter en mjuk och harmonisk bas. En skön och fräsch finish. Fungerar perfekt för torr hud.

Inglot Amc Cream Foundation

En silikonbaserad foundation som är väldigt underskattad – och billig!

Definitivt en av de bästa foundation för dig med torr hud. Den är neutral när det kommer till linjer, torkar inte ut under dagen och är enkel att applicera.

Har du alltid undvikit krämiga foundations? Dags att ändra på det. En klar favorit!


Foundation för fet/oljig hy

Om du upplever att du har en fet hy med synliga porer så är det en oljefri foundation du behöver.

Facefinity Compact Foundation

Fri från oljor och parfymering. Pudrig och matt. Det är allt vad du behöver om du har en fet/oljig hy.

Den är matt och oljefri, men ger en silkeslen och mjuk hy. Du får en hälsosam och naturlig look, vilket är något långt ifrån alla foundations kan skryta med.

Lumene Matte Foundation

En heltäckande foundation som också är helt oljefri.

Produkten sätter sig naturligt och mjukt i hyn. Den sitter i under större delen av dagen, vilket är ett stort plus!


Foundation för normal hy

Det finns en hel uppsjö av bra produkter, här är två som sticker ut ur mängden.

L’Oreal Paris Infallible 24H – En av de bästa foundation

Den här flaskan från L´Oréal är riktigt bra.

En väldigt bred och bra täckning som dessutom håller hela dagen. Den torkar relativt fort och är lätt att hantera med en matt finish. Luktar gott också, utan att vara för påträngande.


Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream

En exklusiv produkt för den som letar efter en foundation som har ”det där lilla extra”.

Den är lätt och enkel med sina lättäckande egenskaper. Ger ett naturligt och vackert intryck. Ett väldigt sofistikerat och snyggt val av foundation.

Man har blandat de bästa egenskaperna från BB/CC-cremé och en vanlig foundation.

Starkt rekommenderad om du letar efter en bra foundation av hög kvalitet.


Typer av foundations

Olja och mjukgörande

Den äldsta typen av grundsmink och som är mycket populär än idag bland professionella stylister. Vanligtvis innehåller den här typen av foundation mineraloljor eller mjukgörande ämnen så som bivax, lanolin eller vaselin.

Konsistensen och texturen är ganska tjock och kan jämföras med läppstift och lypsyl.

Oljebaserad

En vätskebaserad foundation till skillnad från ovanstående formula. Du använder oljebaserad foundation med hjälp av en sminksvamp. Den tillför en medium-täckning med ett lättare/fuktigare avslut. Den är framförallt användbar runt ögonen där hyn är tunnare än övriga delar av ansiktet.

Alkoholbaserad

En av de lättaste foundations där ute. En del foundations tenderar att täppa igen porer, men med en alkoholbaserad foundation är det nästan omöjligt. Den syns inte speciellt mycket, utan är väldigt delikat och anonym.

Appliceras bäst med hjälp av bomullstussar.

Puderbaserad

Vanligtvis är den här typen baserad på talk. Puderbaserad foundation ger mer pigment och innehåller egenskaper som gör att den ”fäster” bra på huden. Den täcker fint, men det gäller att vara försiktig runt ögonen – då det området kan se torrt ut om man använder för mycket.

Mineralfoundation

I princip all foundation kan tituleras ”mineralfoundation”. Detta då det inte finns någon gräns för hur lite mineraler en foundation kan innehålla för att få kategoriseras som en mineralfoundation. Den kan med andra ord bestå av 100% mineraler, till hälften mineraler eller så lite som 2% mineraler.

Med andra ord kan en puderbaserad foundation många gånger också definieras som den här foundationtypen.

Vattenbaserad

Vattenbaserade foundations ger många gånger ett naturligare intryck än övriga typer. Den är krämig och räknas som medium-täckande. Många av de bästa foundation är just vattenbaserade, om än inte alla.

Silikonbaserad

En blandning av vatten och silikon, vilket ger ett naturligt och snyggt lyster. Den samarbetar bra med hyn och ”smälter in” på ett mjukt och naturligt sätt. Silikonbaserad foundation har en lätt känsla, vilket gör den bekväm att använda.

Varför använder man en foundation

En foundation är ett hudfärgat bassmink/grundsmink, vars syfte är att dölja ojämnheter i din hy. När stylister pratar om att man ska ”lägga en bas” så syftar man på foundation.

Det är efter att man har lagt på foundation som man använder puder eller kräm.

Huvuduppgiften för en foundation är att jämna ut huden så att den ger ett lent och mjukt intryck. Den döljer fläckar och ojämna färger i ansiktet. Exempelvis är en foundation bra för att dölja gropar, finnar, missfärgningar, fläckar och ärr.

Hur använder man en foundation

Hur man applicerar sin foundation beror till viss del på vilken typ av foundation man använder. Om du exempelvis använder ett löst mineralpuder så kommer du att behöva en borste.

Ren och fuktig hud

Innan du applicerar någonting på ditt ansikte så är det viktigt att du har en ren och återfuktad hud. Smuts och fett i ansiktet kan resultera i att din foundation släpper eller blir ojämn. Se därför till att tvätta ansiktet innan du lägger på ditt bassmink.

Efter att du har tvättat och torkat ansiktet så kan du massera ansiktet med hjälp av en kräm för att sätta igång blodcirkulationen.

Använd primer

En primer kan fylla funktionen av att jämna ut din hud, men den hjälper också din foundation att sitta i längre. Det är inget måste att använda en primer – men det har helt klart sina fördelar.

Jobba inifrån och rör dig utåt

Om du applicerar din foundation över hela ansiktet utan att tänka dig för, så riskerar du att ansiktet ser platt och påklistrat ut.

Börja med att applicera foundation vid ansiktets mitt, för att sedan arbeta dig utåt mot kinder och panna. Se till att du använder din foundation endast där det behövs.

Måla inte med din foundation

Du ska aldrig måla med din foundation. Istället ska du dutta och trycka, eller som stylister säger – buffa. Gradvis täcker du de delar som du vill täcka. Då får du ett mycket jämnare resultat och eliminerar chansen att få några streck i din bas.

Avsluta med att ta bort överflöd

Det är få gånger det inte blir ett överflöd av foundation någonstans på ansiktet. När du är klar med att applicera din foundation så kan du ”dutta” med dina handflator mot området där det har blivit lite för mycket. Det går att använda både papper och, rena, handflator.

Avslutningsvis lägger du på ett tunt lager av puder med en borste av större modell.