Bästa probiotikan – Den ultimata guiden [Bäst-i-test]

Bäst-i-test-probiotika-artikel

Sverige har börjat utmärka sig som ett land med utbredd ohälsa. Antalet sjukskrivna har nästan fördubblats sedan 90-talet. Man beräknar att drygt 180.000 människor är sjukskrivna i Sverige idag. För att inte nämna alla de som arbetar trots sjukdom.

En stor anledning till förfallet av vår hälsa är sättet vi lever: vi tränar för lite, sover för lite, äter för dåligt och stressar för mycket. Det är som om vi ville ha problem med magen!

Hjärnan och magen kommunicerar hela tiden och när hjärnan mår dåligt så gör även magen det, och vice versa. Våra livsstilar har blivit till en ond cirkel där nästan allt vi gör resulterar i en dålig mage.

Hur många känner du inte som mår illa efter att de har ätit, har en ”känslig mage” eller rent av fått diagnosen IBS? Kanske du är en av de som får en uppblåst ”gravidmage” så fort du äter?

Våra magar är under attack, i och med den livsstilen vi har idag.

Så du har hittat hit, vilket är ett steg i rätt riktning. Probiotika används av många människor för att få rätsida på problemen i magen, för att de goda bakterierna återigen ska härska i tarmarna. Det är ingen mirakelkur, men det är ett stort steg mot bättre maghälsa.

Det här är din guide till den bästa probiotikan!

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Bästa probiotikan

När folk vill förändra bakteriekulturen i magen till det bättre, så är det tre probiotika som jag brukar rekommendera dem: Probiotic Vital, Probi mage och Probioplex.

Här nedan hittar du mer information om vardera probiotika och dess innehåll.


Probi Mage – Bäst-i-test för IBS

Jag har hört flera människor som har lindrat sina IBS-symptom med hjälp av Probi Mage. Allt från diarré, förstoppning, magont och uppblåsta magar har blivit hjälpta.

Om du har symptom som liknar ovanstående, så kan det vara värt att prova Probi Mage. En kapsel innehåller 10 miljarder (bra) bakterier som kommer att ge de dåliga bakterierna i din mage en match de sent kommer att glömma.

En vanlig anledning till uppblåsta magar och diarré är att de dåliga bakterierna har tagit över mage och tarm. De goda bakterierna håller på att förlora – och det är då du måste kliva in och hjälpa tarmen med hjälp av probiotika. Innan det blir värre.

Bakterien i Probi Mage heter Lactobacillus plantarum och enligt studier kan den förminska gasproduktionen i magen. Vilket kan vara mycket fördelaktigt för de som lider av IBS-symptom.

• Bra mot IBS-besvär
• 10 miljarder goda bakterier per kapsel
• Billig
• En av de populäraste


Probiotic Vital – Bra probiotika med många stammar

Probiotic Vital produceras av Healthwell, vilka är kända för sina hälsoprodukter. De är kända för att sälja bra tillskott, vilket är viktigt när det gäller probiotika.

Eftersom probiotika måste hanteras mer varsamt än andra produkter – så är det viktigt att man inte köper probiotika från något obskyrt litet företag utan erfarenhet. Healthwell vet vad de sysslar med.

Själva tabletten innehåller, precis som Probi Mage, 10 miljarder bra bakterier. Den stora skillnaden är att Probiotic Vital innehåller bakterier från olika stammar, närmare bestämt:

Bifidobacterium animalis
Enterococcus faecium
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus salivarius
Lactobacillus casei
Lactococcus lactis
Bacillus coagulans

Olika stammar ger dig olika typer av bakterier och fördelar. Med andra ord är den här tabletten mer ”all-around” och kan hjälpa din mage att må bättre rent generellt.

Vissa bakterier assisterar i matsmältningen, andra hjälper kroppen att absorbera näring och andra bakterier förminskar produktionen av gas. Det finns med andra ord många fördelar att få från Probiotic Vital.

Bland annat hjälper Bifidobacterium animalis kroppen att bryta ner kolhydrater, fett och proteiner i mindre delar så att det lättare kan processas. Lactobacillus acidophilus hjälper kroppen att ta upp näring bättre. De båda finns i Probiotic Vital.

• 7 bakteriestammar
• Många fördelar
• Hjälper dig att ta upp näring bättre
• Gör din matsmältning lättare

Helheltshälsa Probioplex – En mildare probiotika

De två andra produkterna i den här listan innehåller 10 miljarder mjölksyrebakterier, vilket är att ses som en standard. Probioplex innehåller endast 2 miljarder bakterier, vilket är i underkant – men bra för de som vill börja med små steg. För att säkerställa att magen inte ballar ur.

Bland dessa 2 miljarder bakterier finner du:

Bifidobacterium bifidum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus casei
Lactococcus lactis
streptococcus thermophilus

En bra probiotika som innehåller levande bakterier som framförallt inriktar sig på att förminska risken för diarré. Om du är lite nervös inför att använda probiotika så är Probioplex den bästa probiotikan du kan börja med, då den är så lätt – men samtidigt av så hög kvalitet.

• Reducerar risken för diarré
• 2 miljarder goda bakterier per kapsel
• Bra blandning av stammar

Vad är probiotika?

I magen finns både dåliga och goda bakterier. Det krävs en balans mellan dessa, men det händer ibland att de dåliga bakterierna får överhand och blir fler än de bra bakterierna. Som ett resultat kan flera olika symptom och sjukdomar uppstå. Vanliga symptom är:

• Uppsvullen mage
• Diarré
• Förstoppning
• Magont
• Oregelbundna toalettbesök

Man brukar ta probiotika för att förhindra att de dåliga bakterierna tar över. Med hjälp av probiotika så kan du återställa balansen i magtrakten.

Probiotika innehåller bra mjölksyrebakterier, vilka behövs för att ha en sund och hälsosam bakteriekultur i mage och tarm. I våra matsmältningssystem återfinns drygt 500 olika typer av bra bakterier.

Vi måste ha bra bakterier i magen för att kunna leva – så inte undra på att man mår dåligt om de dåliga bakterierna tar över och de goda bakterierna är i minoritet.

Bakteriestammar i probiotika

På förpackningen brukar det stå ”från 5 olika stammar” eller liknande. Detta är för att mjölksyrabakterier kommer från olika källor, varvid de alla för med sig olika typer av fördelar.

Här är några av de vanligaste bakterierna som brukar finnas i probiotika:

L. Acidophilus – Kan motverka diarré, och hjälper kroppen att ta upp näring. Kan även reducera uppblåst mage.

B. Bifidum – Hjälper kroppen att hantera mejeriprodukter (ost, yoghurt, mjölk etc.). Stödjer även kroppen vid nedbrytning av fetter, kolhydrater och proteiner.  Vissa studier visar även att Bifidum kan reducera kolesterol.

L. Fermentum – Reducerar kolesterol och hjälper till i matsmältningsprocessens funktioner.

B. Longum – Motverkar inflammationer och infektioner. Forskning pekar på att B. Longum kan reducera influensa och feber effektivt.

L. Rhamnosus – Mycket bra mot diarré. Flera studier visar även på att den här stammen kan hjälpa till mot ångest, viktuppgång och eksem. Läs mer på Wikipedia.

Probiotika i mat

Probiotika finns inte bara i tablett- och kapselform, utan går även att finna i vanlig mat. Framförallt mejeriprodukter.

Här är några livsmedel rika på probiotika:
• Kefir
• Surkål
• Yoghurt
• Opastöriserad ost
• Äppelcidervinäger
• Oliver

Dysbios

Om man har för många dåliga bakterier och för få goda bakterier i magen så blir man sjuk. Den obalansen i tarmfloran heter Dysbios. Detta kan resultera i en rad olika sjukdomar och åkommor, bland annat:

• Artrit
• Astma
• Autoimmuna sjukdomar
• Uppblåst mage
• Förstoppning
• Magont
• Ångest och depression
• Diarré
• Trötthet
• IBS
• IBD
• Dålig matsmältning
• Gaser
• Hudbesvär
• Viktnedgång

IBS är en paraplydiagnos som många har fått, men orsakerna till sjukdomen kan vara så många. Därför kan botemedlen skilja sig från person till person. Många människor har däremot upplevt lättnader och hjälp av probiotika efter att de har fått diagnosen IBS.

Probiotika bäst-i-test

Beroende på vilka problem man har med magen så kan ens behov av bakteriestam skilja sig. Rent generellt är Probi Mage en bra probiotika att börja med för att se om ens symptom försvinner.

Med sina 10 miljarder levande bakterier och goda recensioner så är det att ses som den bästa probiotikan på marknaden just nu.

Innan du tar mjölksyretabletter

Även om probiotika är nyttigt och kan föra med sig många fördelar, så vill du inte ge kroppen för mycket goda bakterier. Det måste finnas en balans i tarmfloran, där varken goda eller dåliga bakterier dominerar för mycket.

Om du har problem med magen så rekommenderar jag att du först utesluter eller testar dig för laktosintolerans. Laktos kan många gånger ge IBS-liknande symptom. Likaså glutenintolerans kan ge problem med matsmältningen och resultera i en uppblåst mage, gaser, diarré och förstoppning.

Kom även ihåg att grunden till ett välmående liv kommer ur en hälsosam livsstil. Dra ner på den dåliga maten, stressen och kom igång med din träning istället för att ligga på soffan hela dagen.

Sammanfattning

När magen är ur balans så är även huvudet det och vice versa. Se därför till att alltid ta hand om både mage och hjärnan.

En mage vars tarmflora är obalanserad kan ge uttryck i många obehagliga symptom, stora som små. Att prova ett kosttillskott som probiotika kan därför vara rekommenderat för att leva ett gladare och mer välmående liv.

För visst skulle väl allt vara så mycket bättre utan ständig smärta, diarré eller ”gravidmage”? Såklart!

Scrolla upp för att återgå till vår lista över den bästa probiotikan där vi listar 3 kosttillskott som alla ger dig något gott. Ibland måste även ditt inre får lite hjälp på traven för att fungera optimalt och korrekt.