Fluktuerande vikt kan förkorta ditt liv enligt stor studie

Bild-på-mage

Det krävs ingen raketforskare för att komma fram till att jojo-bantning troligtvis har negativa effekter på din hälsa. Men en stor studie i ämnet har nu släppts – vilket bekräftar vad vi tidigare trott.

Media har en stor roll i människors jojo-bantning. Den ena mirakelmetoden avlöser den andra och de alla lovar guld och gröna skogar. Det är fullt förståeligt att folk lockas till den tunga som sjunger sköna toner.

Men vad gör många när den första metoden inte fungerar? De går till nästa. Och sedan nästa.

Många av de här metoderna går ut på att svälta sig själv, på ett eller annat sätt. Att svälta sig själv betyder nödvändigtvis inte att du slutar äta helt – men även att utesluta vitala vitaminer och mineraler. Du kommer att gå ner i vikt om du slutar äta kolhydrater och fett – men är det nyttigt?

Studie bekräftar vad vi tidigare sagt

Catholic University of Korea har gått igenom data på 6,748,773 människor från det nationella Koreanska hälsoförsäkringssystemet. Det är med andra ord en enorm studie.

I början av studien så var de flesta patienterna generellt sett hälsosamma och led inte av diabetes, högt blodtryck eller höga kolesterolnivåer. Ingen av patienterna hade heller haft någon tidigare hjärtattack eller dylik sjukdomsbild.

Under sju år (2005-2014) följde man patienternas vikt, blodtryck, blodsocker och kolesterolnivåer.

I slutet av studien så hade 54,785 människor dött, 22,498 hade fått en stroke och 21,452 patienter hade fått en hjärtattack.

De patienter vars vikt, blodtryck, blodsocker och kolesterolnivåer varierade kraftigt (hoppade) visade sig löpa 127% större risk att dö, 43% större risk för hjärtattack och 41% mer risk att få en stroke. Den datan baseras på nästan 7 miljoner människor.

En observerande studie – inga klara anledningar

Även om studien är otroligt viktig för vår förståelse av våra kroppar, maten vi äter och konsekvenserna av hur vi lever. Så var studien endast observant, man har alltså inte kunnat förklara varför fluktuerande ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vi vet däremot att den typen av förändringar i kroppen sätter en enorm stress på våra inre organ.

För att kroppen ska fungera bra, så är det nödvändigt att vi får i oss tillräckligt med vitaminer, mineraler, proteiner, fett och annat. Om man, som många viktminskningsmetoder instruerar, utesluter essentiella livsmedel så kan det resultera i näringsbrist.

Näringsbrist innebär konsekvenser i kroppens funktioner. Ett försämrat immunförsvar, dålig syn, försämrad njurfunktion, stressat hjärta och så vidare.

Och det är endast näringsbristen. Själva fluktueringen av vikten kan många gånger innebära hoppande insulin-, hormon- och kortisolnivåer. Vilka står i koppling till diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Missa inte vår artikel om den bästa måltidsersättningen.

Ignorera kvällspressens sensationella metoder

Att gå ner i vikt handlar om att bygga upp sunda rutiner. Först måste man identifiera anledningen eller anledningarna till varför man är överviktig. Småäter du mycket, äter du många feta såser eller dricker du flera liter läsk varje dag?

Identifiera din svaghet och gör en plan för att motarbeta den. Om du alltid småäter, sluta då att köpa snacks. Handla inte när du är hungrig. Börja ät mat oftare men i mindre portioner.

Det handlar även om att finna en hälsosam livsstil. Börja röra på dig lite varje dag, ät mindre och hälsosammare och bryt dina tidigare rutiner. Oftast handlar det endast om att lyckas identifiera och bryta sina osunda rutiner och traditioner i vardagen för att lyckas minska i vikt.

Kvällspressen lovar det ena och det andra. Man kan gå ner i vikt så snabbt och så enkelt. Ytterst sällan, om ens någonsin, är deras metoder långvariga. Man plågar och tvingar sig själv ett par veckor och man lyckas gå ner i vikt. Men kan du fortsätta leva så livet ut?

Troligtvis inte.

Oftast går man ner 5 kilo, för att sedan sluta med ”metoden” och går tillbaka till sitt vanliga liv. Som ett resultat går man oftast upp fler kilon än man gjorde av med. Är det inte då bättre att förändra sin livsstil istället för att försöka med en kortsiktig lösning som gör att du blir sjuk?

Om du vill läsa mer om den Koreanska studien så kan du göra det här.