Testosteronbrist – 8 vanliga symptom som du bör hålla koll på

Lågt-testosteron-artikelbild

Testosteronbrist är ett allvarligt tillstånd som påverkar hela mannens existens. Det manliga könshormonet dikterar allt från muskeltillväxt, fertilitet, energi och vårt psykiska välmående. Nya studier menar på att hela 1 av 4 män över 30 lider av lågt testosteron!

Att dina testosteronnivåer sjunker med åldern är fullt normalt och inget att oroa sig för. Det händer oss alla.

Problemet är att det finns många män och kvinnor som har för låga testosteronvärden. Detta kan uttrycka sig genom en rad olika symptom, vilket gör det svårt att på egen hand lyckas identifiera problemet.

Tror du dig lida av testosteronbrist?

Det enda sättet att få reda på svaret är genom att kolla upp dina testosteronnivåer hos en läkare. Då får du ett enkelt och absolut svar.

Men det är alltid bra med lite kött på benen innan man ringer till farbror doktorn. Därför har vi satt samman en lista över de vanligaste symptomen för testosteronbrist.

10 tecken på testosteronbrist

1. Impotens och nedsatt sexlust

En av de främsta konsekvenserna av testosteronbrist är erektil dysfunktion. En mardröm utan dess like.

Testosteron är det manliga könshormonet och ligger till grund för mannens sexualitet. Med för låga nivåer så kan det resultera i minskat intresse för samlevnad, men också svårigheter att kunna genomföra ett samlag.

2. Minskad muskelmassa

Testosteron påverkar din muskelmassa i allra högsta grad. Utan testosteron i kroppen så blir det inga muskler.

Tränar du mycket, äter bra och sover tillräckligt – men kan ändå inte bygga några muskler? Ja, då kan det tyvärr bero på låga testosteronnivåer.

Något som skiljer män från kvinnor är just muskelmassan och när män har låga testosteronnivåer så tenderar de att utveckla kroppar som kan likna en kvinnas. Istället för muskler så binder kroppen fett kring låren, rumpan, brösten och buken.

Övervikt kan även resultera i försämrade testosteronnivåer. Övervikt behöver alltså inte vara ett resultat av lågt testosteron, utan lågt testosteron kan också vara ett resultat av övervikt.

3. Depression och nedstämdhet

Testosteron inte bara påverkar dina fysiska funktioner, men även dina psykiska.

Det är inte ovanligt att män med låga testosteronhalter också lider av depression och/eller andra närbesläktade sjukdomar.

Testosteron påverkar hela din hjärnfunktion, allt från din beslutsamhet och koncentrationsförmåga, till ditt minne och din glädje. Då förstår man snabbt att testosteronbrist kan få förödande effekter i en människas liv och mentala hälsa.

Ångest och depression är vanligt förekommande bland människor med lågt testosteron.

4. Brösttillväxt hos män

Att som man ha något som kan liknas vid bröst kan vara otroligt ångestframkallande.

Men var inte rädd: det går att åtgärda!

Innan man åtgärdar något så måste man först identifiera anledningen till det symptomen. Brösttillväxt hos män kan bero på hormonrubbningar, antingen genom att man har för lite testosteron eller för mycket av det kvinnliga könshormonet östrogen.

5. Ökad irritabilitet

Känslosam, impulsiv, irritabel och slö. Det kan låta som egenskaper som går att fixa genom att ”bara tänka positivare”.

Det är inte alltid så enkelt.

Lider man brist på ett ämne i kroppen så är det sällan man kan besegra det med enbart tankekraft. Att tänka positivt och eftertänksamt fungerar bara till en viss gräns.

Att bli irriterad och förbannad för minsta lilla är ett vanligt symptom hos män med låga testosteronnivåer. Därmed inte sagt att irritation och aggressivitet per se innebär att man har testosteronbrist. Men det kan fungera som en indikation om man uppfyller övriga kriterier som pekar på testosteronbrist.

6. Minskad motivation

Även om du tittar på motiverande Youtube-videos och träffar inspirerande människor som lyckats i livet – så är det något som stoppar dig.

Den kemiska balansen inom dig påverkar även din motivation.

Om du har en kemisk obalans eller testosteronbrist, så är det stor chans att du inte kan känna motivation. Då spelar det ingen roll vilken yttre stimuli du får – det finns en fysisk begränsning inom dig.

Det är vanligt att män som lider av låga testosteronnivåer också känner motivationsbrist. Testosteron fungerar som ett bränsle för din motivation och utan det bränslet så blir det svårt att ta sig upp ur soffan.

7. Orkeslöshet

Inte nog med att motivationen är på havets botten. Den fysiska och psykiska orken och styrkan är som bortsprungen.

Man orkar inte lyfta på gymmet, man orkar inte tänka på jobbet och helst av allt vill man bara ligga. Bara vara.

Det kan få dystra konsekvenser. Dina relationer och din hälsa kan betala dyrt för din orkeslöshet och det kan ta lång tid att reparera skadorna.

Alla människor har dagar eller perioder där man inte känner för att göra någonting. Man sätter telefonen på ljudlös och spenderar hela dagen framför Youtube. Inget fel med det, men om det pågår under en längre tid så bör man se över anledningen till varför det är så.

8. Dålig sömn

Sömnrubbningar i form av insomnia är vanligt bland människor med lågt testosteron.

Det värsta med sömnproblemen är att det också påverkar ditt testosteron negativt. Inte nog med att man riskerar att sova dåligt när man har testosteronbrist – sömnbristen kan resultera i lägre testosteronvärden.

Till slut blir det en ond cirkel som är oerhört svår att ta sig ur. Därför är det viktigt att snabbt undersöka vad som kan vara fel, så att problemen inte blir fler och värre.

Vad gör man vid testosteronbrist

Först och främst ska du uppsöka läkare. Man ska aldrig självdiagnotisera sig när man misstänker låga testosteronvärden.

Om du upplever ovanstående problem under en längre tid, eller av andra anledningar misstänker att du har låga testosteronvärden – kontakta en läkare.

Nuförtiden är det snabbt och enkelt att ta ett test för att se sina testosteronvärden.

Det finns naturliga metoder för att öka sitt testosteron. Många av dem är enkla att applicera på sin vardag och har visat sig vara väldigt effektiva.

Läs vår artikel om hur man ökar sitt testosteron naturligt för att undvika testosteronbrist.

Vad orsakar lågt testosteron

Det finns många anledningar till varför vissa män och kvinnor får låga testosteronvärden. Med åldern sjunker nivåerna naturligt och efter 30 så räknar man med 1% minskning per år.

Vanliga orsaker till testosteronbrist

• Övervikt
• Diabetes
• Hormonrubbningar
• Infektioner
• Kroniska sjukdomar (så som njur- och leversjukdomar)
• Vissa typer av mediciner

Oroa dig inte i onödan

Som tur är så har vi utvecklat bra system, diagnostik och medicin för människor med testosteronbrist. Ett enkelt blodtest hos doktorn ger svaret på hur det ligger till.

Om det visar sig att du lider av låga värden så finns det behandlingar och medicinering som kan återställa dina värden.

Känner du dig deprimerad, lider av orkeslöshet eller andra symptom – se till att kontakta din närmaste vårdcentral. Dra inte ut på det. Ta tag i problemet så att det kan bli åtgärdat snarast möjligast. Det är så enkelt att få sitt liv och gamla jag tillbaka!