Varför du borde dricka te varje dag

Häller-upp-te

Man räknar med att ungefär var fjärde svensk dricker minst en kopp te om dagen. Inte illa för en nation som är känd för sin stora kaffekonsumtion!

Det finns många anledningar till att dricka te – utöver den goda smaken. I den här artikeln tänkte vi gå igenom de främsta anledningarna till varför de flesta av oss inleder dagen med en god kopp te.

Vad är bra med te

Te började användas först i Kina under 300-talet, då för medicinska syften. Men det var under 1500-talet som de första tebladen började fraktas från Kinas hamnar till Europa, och då främst Portugal.

Många av oss dricker te enbart för att det är gott och ger oss en bra känsla. Men idén om att te har en läkande effekt på oss människor har bestått sedan 300-talet. Faktum är att många te-sorter innehåller en otrolig mängd antioxidanter som håller kroppen och immunförsvaret i topptrim.

Här är några anledningar till att börja dricka te.

1. Antioxidanter

Det första som nämns när man pratar om te och hälsofördelar är antioxidanter. Det är inte så konstigt – te är nämligen proppfyllt med antioxidanter. Kortfattat skulle man kunna beskriva antioxidanter som en substans som skyddar cellerna från fria radikaler. De fria radikalerna i vår kropp kommer ofta från gifterna i vår miljö. Te skyddar oss alltså från all smuts och avgaser och andra gifter som finns i luften och på marken.

2. Stärker immunförsvaret

Det är tradition världen över att dricka te när man är förkyld eller lider av någon annan tillfällig sjukdom. Teet renar och stärker din kropp, samtidigt som du förser den med vätska.

Den främsta anledningen är att te innehåller en antioxidant som heter Flavonoid, vilken hjälper till att stärka kroppens immunförsvar. Så mamma hade rätt när hon tvingade i dig te när du var sjuk som liten!

3.  Skyddar hjärtat

Japp, det är ingen överdrift – studier visar på att te faktiskt kan skydda dig från både hjärtattacker och blodproppar. Te har nämligen antiinflammatoriska egenskaper som är bra för dina artärer. Det minimerar risken för inflammation och att blod fastnar.

Te kan även sänka kolesterol och blodtrycket – och båda står i direkt korrelation till hjärt- och kärlsjukdomar.

4. Kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Nu betyder det inte att du kan dricka 10 koppar te och helt plötsligt förlora 5 kilo övervikt under natten. Men grönt te har en kemisk komposition som innehåller aminosyror, vilka signalerar till kroppen att bränna fett.

Grönt te kan även ge dig mer energi, vilket gör att du kan träna längre än tidigare. På så sätt bränner du också mer energi.

Många brukar implementera grönt te i sin regim när de vill gå ner i vikt. Men kom ihåg att större mängder te inte kommer att innebära större eller snabbare viktnedgång.

Vill du få reda på ännu fler hälsofördelar som te har? Dittkaffeochthe.se har en eminent artikel om fördelarna med te här.