Varför män borde styrketräna – 5 anledningar

Tränande-man

Funderar du på att börja styrketräna? Lever du ett liv utan fysisk aktivitet? Styrketränar du, men har börjat tappa motivationen? Oavsett var du är i livet, så måste du läsa den här artikeln.

5 anledningar till varför du borde styrketräna

Både män och kvinnor måste röra på sig för att vara hälsosamma och välmående. Men den här gången har vi valt att fokusera på styrketräningens hälsofördelar hos män.

Tiderna har förändrats drastiskt och vi spenderar allt mindre tid utomhus. Än mindre spenderar vi tid på saker som är fysiskt belastande. Det här har fått konsekvenser för västerländska män, då bristen på träning kan söndra oss både fysiskt och psykiskt. Sjukdomar ökar, det psykiska välmåendet sjunker och likaså våra testosteronnivåer.

Man behöver inte bli en kroppsbyggare eller springa ett maraton för att bli hälsosam och stark. Det räcker med 2-3 styrketräningspass i veckan för att må bättre och bli starkare.

Här är 5 viktiga anledningar till varför män borde styrketräna.

1. Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar har blivit till en epidemi över hela västvärlden. Vi har en högre medellivslängd än vi hade för 50 år sedan, men vi har fortfarande stora problem med hjärtattacker och blodproppar.

En stor anledning till det är att vi spenderar allt mer tid sittandes inomhus. Istället för promenader, träning och fysiskt aktivitet – så sitter vi 8 timmar framför en skärm med artificiellt ljus. Hjärtat och musklerna blir förslappade, blodcirkulationen försämras och kroppen hamnar i ett förtvinande tillstånd.

Genom att styrketräna och/eller motionera, så minskar du risken för dessa folksjukdomar avsevärt. Hjärtat och musklerna blir starkare, blodcirkulationen drar igång och ämnesomsättningen förbättras. Vi är inte gjorda för att sitta eller ligga hela dagen lång, det är ohälsosamt.

2. Reducerar stress

Pappersarbete, jobbiga kunder, en chef som stressar och barnen ska hämtas direkt efter jobbet. Man hinner knappt laga mat. Det känns som att huvudet ska explodera. På grund av stressen kan man inte sova, äter sämre och slutar träna på fritiden. Stress är en svuren fiende till människan idag.

När du tränar så frigörs hormoner inom dig som gör dig mer avslappnad och harmonisk. Har du tänkt på hur skön och härlig du känner dig efter ett pass på gymmet eller lite löpträning? Det är på grund av dessa hormoner. Träning reducerar dina stressnivåer, vilket kommer att förbättra flera områden i ditt liv – allra främst din psykiska och fysiska hälsa.

Om du vill läsa mer om mäns psykiska och fysiska hälsa, så rekommenderar vi att du kikar in på Manlighälsa.se.

3. Förbättrar din sömn

Styrketräning tröttar ut dina muskler, frigör avslappnande hormoner och gör dig mindre stressad. Ett perfekt recept för en bättre sömn. Många människor lider idag av sömnproblem, där de antingen inte kan somna eller vaknar flera gånger per natt.

Att träna ett par timmar innan du ska sova kan göra under för din sömn. Känns det ibland som att huvudet är trött men inte kroppen, eller vice versa, när du ska sova? Då har du oftast rört på dig för lite.

4. Det attraherar kvinnor

Snygghet är objektivt, men vi ska inte hymla med att kvinnor generellt sett attraheras av starka män. Kvinnor dras till styrka och män dras till skönhet.

När du tränar så får du större och mer väldefinierade muskler. Ditt kroppsfett minskar (såvida du inte äter dåligt) och ditt självförtroende höjs. När du tränar så skjuter även dina testosteronnivåer i höjden. Givetvis är det precis vad en kvinna vill ha!

Nu ska du givetvis inte träna för andra, men att bli mer attraktiv i ögonen hos det motsatta könet är helt klart en bonus.