Vad du behöver veta om mineraler, vitaminer och kosttillskott

Bild-på-nyttig-mat

Butikerna, likaså köksskåpen, översvämmas av kosttillskott som ska hjälpa mot det ena och det andra. Men hur viktigt är det egentligen att äta kosttillskott och vad gör varje vitamin och mineral i vår kropp? Vi har tagit reda på det!

Många av oss använder kosttillskott utan att riktigt veta varför. B-vitamin låter bra och C-vitamin är ju alltid nyttigt. Det är lika bra att blanda det med lite protein och Omega 3 också.

Eller?

Det är lätt hänt att man plockar på sig alla möjliga kosttillskott, i hopp om att bli en nyttig supermänniska som aldrig blir sjuk. Men har du verkligen användning av kosttillskotten du köper?

Innan man kan avgöra det, så måste vi först förstå vad innehållet i kosttillskottet är för någonting.

Därför har vi skrivit den här artikeln, för att enkelt och snabb gå igenom vad vitaminer, mineraler och antioxidanter faktiskt är för något.

Viktigt att veta

Varje människa behöver en viss mängd vitaminer och mineraler per dag för att kunna fungera optimalt. Eftersom våra organ, matkänsligheter och livsstilar är unika – så skiljer sig även våra behov.

Låt säga att du behöver 80 milligram C-vitamin varje dag. Om det är vad din kropp behöver, så kommer inte ett överskott göra någon skillnad. Antingen kommer du att kissa ut överskottet direkt, eller så kan det bli en överbelastning för kroppen. Det finns vissa ämnen som kan bli skadliga om du får i dig för mycket, medan andra är helt ofarliga att överkonsumera.

Att överkonsumera ett ämne kan alltså vara farligt för hälsan, men också innebära att du spolar ner pengar i toaletten – eftersom kroppen inte får användning av överskottet.

Vad är ett kosttillskott

Det finns en rad olika kosttillskott på marknaden. Allt från proteintillskott, till vitamin C, magnesium och Vitamin B12. Även probiotika är ett kosttillskott.

Vanligen kommer ett kosttillskott antingen i tablettform eller i ett pulver, som man blandar med vatten eller annan vätska.

Ett kosttillskott är precis som namnet avslöjar, ett tillskott. Ett tillägg till en vanlig kost. Det ska alltså inte fungera som en ersättning av någonting, såvida man inte fått andra instruktioner från läkare.

I Sverige har vi många etablerade butiker som säljer kosttillskott och naturmedel. En av våra favoriter är Octean.se, som har ett varierat utbud. Där kan du hitta tillskott som motverkar allt från trötthet, till ledvärk, magproblem och sömnsvårigheter.

Vad är mineraler

Våra kroppar producerar inte en endaste mineral på egen hand. Det är alltså en absolut nödvändighet att vi får i oss dessa genom kosten.

Exempel på mineraler är magnesium, kalcium, zink , järn och krom. De alla påverkar olika delar av kroppen. Allt från skelettet, tänderna, blodsockernivåerna till hur mycket energi du har.

Det är med andra ord jätteviktigt att man äter en bra och varierande kost varje dag, så att man får i sig alla mineraler som kroppen behöver.

Framförallt gröna livsmedel, så som spenat och broccoli, är rika på en mängd olika mineraler.

Vad är vitaminer

Precis som mineraler så är vitaminer vitala för vår överlevnad. De påverkar allt från immunförsvaret, till muskeluppbyggnad, energinivåer, synen och huden. Ja, i princip varje process och organ i din kropp behöver vitaminer för att kunna fungera normalt.

Till och med när kolhydrater, proteiner och fett omvandlas till energi så behövs vitaminer. Vitaminer är livsviktigt.

Det finns två olika kategorier av vitaminer: fettlösliga och vattenlösliga.

Fettlösliga vitaminer

Kan lagras i kroppen, bland annat i levern. Dessa kan vi lagra i ett par månader, så det är inte absolut nödvändigt att man får i sig en viss mängd varje dag. Men det innebär också att man kan överdosera den här typen av vitamin och få biverkningar av det.

Fettlösliga vitaminer: K, E, D och A

Vattenlösliga vitaminer

Tas enkelt upp av kroppen, men kan inte lagras i stora mängder. Så det är nödvändigt att få i sig dessa varje dag.

Om du får i dig för mycket av en vattenlöslig vitamin så kommer du att kissa ut det. Det är med andra ord svårt att överdosera.

Vattenlösliga vitaminer: B-vitamin, Thiamin, Riboflavin, Pyridoxin, Niacin, Biotin, Pantoensyra, Folinsyra, Kobalamin och C-vitamin

Antioxidanter

En benämning som har blivit väldigt populär på senare tid. Nästan all mat marknadsförs idag med ett löfte om att det innehåller ”mycket antioxidanter”.

Men vad är det egentligen?

Utan att hoppa ner för djupt i kemi och biologi, så kan vi sammanfatta det som att: antioxidanter motverkar oxidering. En oxidation är en kemisk reaktion som kan skapa så kallade ”fria radikaler”, som i sin tur leder till reaktioner som kan skada kroppens celler.

Med andra ord är antioxidanter något som motverkar att en mindre bra reaktion inträffar i din kropp. En reaktion som kan skada dina organismers celler. Antioxidanter är alltså väldigt bra att ha.

Det finns flera ämnen som fungerar som antioxidanter. Bland annat Vitamin C, Vitamin E selen och riboflavin.

En av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter är blåbär! Vilken tur för oss i Sverige, som har väldigt mycket blåbär i våra skogar.

I den här artikeln hittar du tips på 12 råvaror som är rika på antioxidanter.

bild-på-frukt-och-bär

Behöver du ett kosttillskott?

Det är individuellt vad du behöver. En ung man med ett fysiskt aktivt jobb har ett helt annat matbehov än en äldre kvinna som arbetar på ett kontor. De båda behöver alla vitaminer och mineraler, men i olika mängder.

Vitaminbrist är som tur är ingen folksjukdom i Sverige, men det finns många människor som lider brist på enstaka mineraler och vitaminer. Eller är på gränsen att ha brist. För dessa människor är ett kosttillskott som ett skänk från ovan.

Kom ihåg att ett överskott av vitaminer och mineraler sällan är bra. Det kan leda till alla möjliga bieffekter, men även brister av andra ämnen. Vitaminer och mineraler arbetar nämligen inte självständigt, utan ofta behöver de varandras hjälp för att kunna arbeta. För mycket av det ena kan alltså innebära för lite av det andra.

Se alltid till att ha en varierad kost och att äta grönsaker och frukt. Håll dig borta från socker och överkonsumtion.

Om du misstänker att du har brist på någonting och behöver lite hjälp på traven, för all del, prova ett kosttillskott. Se till att börja smått genom att ta en halv dos, för att kolla om du märker någon skillnad.