Bästa måltidsersättning för snabbare viktnedgång [4 bäst-i-test tips]

Bild-på-måltidsersättning

Att gå ner i vikt handlar om att ta in färre kalorier än man gör av med. Men att ligga på ett kaloriunderskott är enklare sagt än gjort och i många fall äter man mer än vad man tror. Det är då måltidsersättningar kommer in i bilden, som riddaren på den vita hästen.

Det har på senare år blivit populärt att använda måltidsersättningar för att snabbt och effektivt gå ner i vikt.

Frågan är om det funkar – och är det hälsosamt?

Vi inte bara listar de bästa måltidsersättningarna, utan guidar dig också igenom hur och när du ska använda dem för bästa effekt.

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Bästa måltidsersättning

Allevo VLCD

En av de bättre måltidsersättarna där ute. Godkänd av Livsmedelsverket, billig, näringsrik och kalorisnål – vad mer kan man önska?

111 kalorier/portion
11 gram protein/portion
Alla viktiga vitaminer & mineraler
Enkel soppa att tillreda

Diet Shake

En väldigt populär måltidsersättare som ger skäl för namnet. Det blir mycket enklare att gå ner i vikt med hjälp av den här burken – som dessutom har ett högt protein- och fiberinnehåll.

8 goda smaker!
99 kalorier/portion
14.3 gram protein/portion
Mycket kalcium
Många antioxidanter

Nutrilett Quick Weightloss Shake

Perfekt om du letar efter något som smakar milkshake. Du kan välja mellan banan, choklad och vanilj.

Häll i pulvret i en shake eller burk, skaka om och maten är serverad! Lika tidseffektivt som gott.

112 kalorier/portion
12 gram portein/protein
VLCD
Väldigt mycket Vitamin B7
Bra för viktnedgång

Nutrilett Smart Meal Calorie Control Bar

Det är två timmar kvar till lunch eller middag och du känner hur sötsuget börjar krypa fram. Magen kurrar och risken är stor att du förstör din diet genom att köpa ”något litet”, men som i själva verket är en kaloribomb.

Vid såna tillfällen är en bar ett ypperligt alternativ.

Gott, nyttigt, kalorisnålt och det stoppar sötsuget. Med andra ord ett välbehövligt skydd mot impulsivt ätande som förstör dina drömmar om att gå ner i vikt.

200 kalorier/portion
13 gram protein/portion
Ruskigt god
Mättar bra och håller dig borta från socker

När ska man använda en måltidsersättning

En måltidsersättare gör precis vad namnet indikerar: ersätter en vanlig, tillagad måltid.

Men du ska aldrig ersätta alla måltider med ett kosttillskott.

För att lyckas gå ner i vikt så behöver du ligga på ett kaloriunderskott. Samtidigt måste du få i dig alla essentiella mineraler och vitaminer för att leva ett hälsosamt liv. Fett, protein och kolhydrater är fortfarande viktiga att konsumera, i rimliga mängder.

En måltidsersättning är väldigt kalorisnål – men innehåller oftast väldigt mycket vitaminer och mineraler. Det är inte ovanligt för en portion att ligga på 100-400 kalorier. Att konsumera så få kalorier vid varje måltid är för lite.

Att ligga på ett för stort kaloriunderskott kommer att resultera i hälsoproblem. Huvudvärk, låg energi, synproblem och koncentrationssvårigheter är inte värt det. Att gå ner i vikt och fortfarande vara hälsosam är den rätta och enda vägen att gå.

Du kan till en början ersätta en måltid per dag med en måltidsersättare. Det viktiga är att du varje dag får i dig tillräckligt med näring och energi.

Rekommendationen är att ligga på 200-400 kcal i kaloriunderskott varje dag för att kunna gå ner i vikt och fortfarande vara välmående. Om  du behöver 2200 kalorier per dag för att behålla din nuvarande vikt, så bör du alltså få i dig mellan 1800 och 2000 kalorier varje dag för att gå ner i vikt med hälsan i behåll.

Vad är fördelarna med en måltidsersättare

Att en måltidsersättare är en av de bästa verktygen för att gå ner i vikt råder det inga tvivel om. Här är några av de främsta fördelarna med att använda en måltidsersättare.

• Det går snabbt att få i sig
• Innehåller väldigt få kalorier
• Gör det enklare att gå ner i vikt
• Du kan dricka dem nästan överallt
• Du vet vad du får i dig

Man är trött, stressad och hungrig efter en lång dag på jobbet. Då är man inte speciellt sugen på att ställa sig framför spisen och börja tillaga en hälsosam, god och energisnål middag. Det tar tid och energi. Något vi har väldigt lite av nuförtiden.

Vid sådana tillfällen är det kanon att ha en nyttig och god måltidsersättare som man kan tillaga/skaka och få i sig nästan direkt. Vilken lämnar dig mätt, belåten och helt plötsligt har du hur mycket tid som helst till godo.

Frukost, lunch eller middag? Det är bara att välja när du vill spara tid och energi och slippa laga mat. Släng ihop några mackor och yoghurt till frukosten, köp lunchen på jobbet och drick en måltidsersättare till middag. Hur perfekt är inte det?

Måltidsersättare och VLCD

På vissa måltidsersättare står det ”VLCD” med stora bokstäver.

VLCD står för det engelska ”Very low calorie diet”. Det är ett samlingsnamn man använder för en rad olika dieter och oftast innebär det att man begränsar sig till cirka 800 kalorier per dag.

För att en produkt ska få märkas som VLCD så måste den bli godkänd av Livsmedelsverket. Den måste innehålla alla nödvändiga mineraler och vitaminer. Med andra ord är den väldigt näringsrik och kalorisnål.

Försiktighet med pulverdieter

Rekommendationer så som att du ska begränsa dig till 800 kalorier per dag ska du ta med en nypa salt. Allra främst då absoluta riktlinjer som dessa inte är anpassade för dig och din kropp.

Om en person som väger över 100 kilo skulle reducera sitt intag till 800 kalorier per dag så löper denne risk för stora hälsoproblem. Det är allt annat än hälsosamt att svälta kroppen på det sättet. Det blir en för stor omställning som kommer att påverka dina inre organ, framförallt ditt hjärta.

Lek inte med elden och håll dig på en rimlig och vetenskapligt bevisad väg istället. Ligg 200-400 kcal under ditt dagliga kaloribehov och dina resultat kommer att bli enastående.

Personer som går på extremdieter brukar vanligtvis få problem med motivationen (och hälsan) – vilket resulterar i att de efter en tid går upp i vikt igen. Inte helt ovanligt väger de till slut mer än vad de gjorde inledningsvis. Efter ett tag är det dags för nästa extremdiet – med samma resultat. Därav beteckningen ”jojo-bantning”.

Stressa inte – låt saker ta den tid det tar. Lyssna på folk som lyckats och hoppa inte på modeflugor som lovar gröna skogar. Oftast är det endast försäljningsknep som spelar på dina känslor.

Gå ner i vikt med en måltidsersättning

Det finns så många olika sätt och metoder för att lyckas gå ner i vikt.

Kan man gå ner i vikt med hjälp av en måltidsersättare?

Det korta svaret: ja, utan tvekan.

Det långa svaret menar på att det är så många olika faktorer som spelar in i en viktnedgång. Du måste:

• Sova bra
• Äta korrekt
• Vara fysiskt aktiv

Om du uppfyller alla tre kriterier här ovan, då är det få tillskott som är så effektiva som en måltidsersättare!

De innehåller för det mesta otroligt mycket näring och är samtidigt kalorisnåla – för att du ska kunna gå ner i vikt. De är utformade för att kunna ge dig bästa möjliga förutsättningen för att lyckas gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Vad vi på Gasett inte rekommenderar är att du ersätter varje måltid med en måltidsersättare. Pulverdieter och VLCD har blivit populära på senare tid, men det är helt enkelt inte optimalt. Såvida du inte har en sjukdom eller har fått instruktioner från läkare.

Få ut det mesta av din måltidsersättare genom att ersätta vanlig husmanskost en gång om dagen, max två. Kom ihåg att övriga måltider ska vara varierade, hälsosamma och relativt kalorisnåla.

Det vanligaste felet många gör är att de svälter sig själva. Visst går de ner i vikt, men hur länge orkar de uthärda en sådan diet? Och hur skadlig är den inte för kroppen?

Titta långsiktigt, inte kortsiktigt – då får du bäst resultat!

Bästa måltidsersättningen för dig

Det finns flera olika typer av måltidsersättningar. Scrolla upp för att komma till våra favoriter.

För att hitta den bästa måltidsersättningen för dig så måste du först bestämma vad det är du vill ha. Här hittar du de vanligaste typerna av måltidsersättningar.

VLCD – Very low calorie diet

För att få betecknas som VLCD så måste den först uppfylla vissa kriterier – för att sedan bli godkänd av Livsmedelsverket. Den måste innehålla alla nödvändiga vitaminer och mineraler för vårt RDI (rekommenderat dagligt intag).

Vanligtvis består VLCD av 100-800 kalorier per portion.

LCD – Low calorie diet

Precis som VLCD så är LCD en produkt som är väldigt energisnål, så att du enkelt ska kunna gå ner i vikt.

Den största skillnaden är att VLCD är utformad för att du ska kunna ersätta alla måltider (även om vi inte rekommenderar det), medan LCD är gjord för att ersätta enstaka måltider.

Diet shakes

Ett pulver som du blandat med vätska, helst vatten. Det tar bara någon eller några minuter att förbereda och att dricka. Enkelt och effektivt.

Om produkten inte är märkt som VLCD eller LCD, så är den inte tänkt att ersätta alla måltider. Snarare är de gjorda för att fungera som ett mellanmål eller kvällsmål och inte en hel måltid. På sin höjd kan du ersätta en måltid med en shake.

Oftast innehåller diet shakes mycket protein.

Diet bars

Små bars som fyller samma funktion som en diet shake. Kalorisnåla, oftast proteinrika och en hel del vitaminer och mineraler.

Riktigt smidigt att använda när du är på språng eller som mellanmål. Istället för att köpa choklad i automaten på jobbet så tar man sig en hälsosam bar istället. Lika gott som nyttigt!

Om du har problem med sötsuget och har lite av ett chokladberoende, då är diet bars riktigt effektiva!