7 Vitaminer och mineraler mot trötthet – Så får du mer energi

Olika-frukter

Känner du dig obotligt trött? Få saker är så jobbiga som att känna sig trött och utmattad, nästan sjuk – utan att vara sjuk. Man är hängig och orkar inte göra någonting, även om man egentligen vill. Då är det viktigt att du får i dig rätt vitaminer och mineraler!

Det kan finnas många anledningar till varför du känner dig trött och seg.

Många av de anledningarna kan botas med hjälp av rätt kost och en förbättrad livsstil.

Att sömn, ett fysiskt aktivt liv och minimal stress är ett receptet till ett hälsosamt liv vet vi alla.

Men hur är det med maten vi får i oss? Närmaste bestämt – vilka vitaminer och mineraler behöver man för att motverka trötthet?

Vitaminer och mineraler mot trötthet

Man brukar ju säga ”du är vad du äter” och även om ordspråket är kliché och uttjatat, så är det sant. Om du äter dåligt så kommer du att må dåligt.

Vitaminbrist kan resultera i allt från trötthet till ett försämrat immunförsvar och dåligt mörkerseende.

Så om du lider av trötthet – här är några av de vitaminerna som påverkar din energi och ditt välmående.

1. Vitamin B12

Det här vitaminet påverkar ditt nervsystem och din hjärna i allra högsta grad. Om du Googlar efter ”det bästa vitaminet mot trötthet” så kommer B12 vara högst upp.

Varför?

Vitaminet hjälper kroppen att metabolisera maten du äter så att det kan omvandlas till energi. B12 hjälper också till i produktionen av röda blodceller, som i sin tur påverkar immunförsvaret och din energi.

Finns i: kyckling, ägg, fisk och mjölk.

2. Folsyra (Vitamin B9)

Kombinera folsyra med Vitamin B12 och du har en riktig dunderkur mot symptom som trötthet och utmattning.

Om du känner dig svag och blir andfådd lätt så kan det tyda på brist på folsyra. Det är viktigt att alltid äta mat innehållande folsyra – framförallt om du är gravid. Forskning visar på att folsyra är extra viktigt för fostret och kan förminska komplikationer vid graviditet.

Finns i: spenat, avokado och bönor

3. Vitamin B6

Vitamin B6 håller hjärnan skarp och frisk. Det stärker också nervsystemet.

B6 hjälper även till med matsmältningen, vilket många gånger kan vara anledningen till trötthet och energisvackor. Allra främst hjälper B6 till att bryta ner och processa kött.

Känner du dig dåsig och seg efter en måltid? Då kan B6-vitaminet vara svaret på ditt problem!

Finns i: fisk och kött.

4. Tiamin (Vitamin B1)

Socker ger dig energi. Men för att sockret ska kunna tas om hand av kroppen och konverteras till energi så behöver du Vitamin B1.

Vitaminet inte bara konverterar sockret till energi, det hjälper även kroppen att göra sockret till energi istället för fett.

Två flugor i en smäll om du också vill gå ner i vikt, med andra ord!

Finns i: Fisk, nötter, bönor och frön.

5. Magnesium

En extremt viktig mineral för ditt hjärt- och kärlsystem. Har du fått i dig för lite magnesium så är risken stor att du också är oerhört trött.

Magnesium motarbetar utmattning och är därför en vanlig rekommendation vid trötthet.

Forskning visar på att upp mot 15% av människorna i västvärlden har magnesiumbrist. En anledning är vår kost, men också att när våra kroppar utsöndrar stresshormoner så gör vi också av med magnesium. Och hur stressiga liv lever vi inte nuförtiden?

En viktig mineral som är värd att använda vid perioder av trötthet!

Finns i: avokado, mörk choklad, nötter, frön och fet fisk

6. Vitamin D

Vitamin D påverkar en rad olika funktioner i kroppen. Bland annat ditt humör, ditt immunförsvar och utvecklingen av din kropp.

Vitaminet påverkar också cellerna i din kropp, som också har ett stort finger med i spelet när det kommer till din energi.

D-vitamin är känt som ”solljus-vitaminet”, vilket vi tyvärr har ganska lite av i Sverige. Så ta chansen att gå ut ett tag när väl solen är framme. Det kommer garanterat att ge dig mer energi!

Finns i: solens strålar, lax, tonfisk, ägg och svamp

7. Järn

Brist på järn leder ofta till ett sjukdomstillstånd som kallas för Anemi. Ett vanligt symptom hos folk med anemi är just trötthet. Man orkar knappt ta sig ur sängen på morgonen. Oavsett hur många kaffe man dricker.

Järn hjälper till att producera hemoglobin i dina röd blodceller, vilket är viktigt för syreupptaget.  En superviktig mineral om du känner att du behöver mer energi!

Finns i: Spenat, lever, rött kött, kalkon och broccoli

8. Vatten

Ja, vatten passar kanske inte in i den här listan – men är för viktig för att lämnas ute! Om du inte får i dig tillräckligt med vatten så kommer du att bli utmattad, rastlös och sömnig.

Kom ihåg att kroppen består av 80% vatten, så det är väldigt viktigt att få i sig tillräckligt varje dag. Många gånger kan något så simpelt som ett eller två glas vatten ge tillbaka din energi. Glöm heller inte bort att kaffe, läsk och rökning kan torka ut kroppen.

Sammanfattning

Trötthet kan med sådan enkelhet botas med hjälp av rätt kost. Men man får inte glömma bort att också rörelse, sömn och stress påverkar hur du mår.

Missa inte vår artikel om multivitamin

Ett stillasittande och stressigt liv kan göra så att man känner sig trött och nere. Inte helt sällan får man också svårt att sova. Det kan kännas som en evig uppförsbacke att ta sig ur det tillståndet – men det går!

Börja promenera till jobbet och försök ta en bensträckare lite då och då när du sitter vid datorn. Se till att du får frisk luft varje dag och försök äta en varierad och hälsosam kost. Det tar inte speciellt mycket tid och du kommer att må så mycket bättre!