Därför borde du använda knäskydd – Förebygg skador

Man-med-skadat-knä

Idrottande och sport är roligt, men för de flesta av oss dyker det ibland upp negativa konsekvenser av fysiska aktiviteter. Och vi pratar tyvärr inte om förluster i fotboll. Ibland dyker även skador upp.

Beroende på vilken sport man utövar så löper man större risk för att skada en viss del av kroppen. Styrketräning tenderar exempelvis att göra illa ryggen, medan fotbollsspelare oftast skadar fötterna eller benen.

Just knäna är ett känsligt område. Dåliga knän har förstört många karriärer och fått otaliga människor att sluta idrotta. Tyvärr. Det är ett vitalt område för att vi ska kunna röra på oss och leva våra liv obehindrat.

Förutom att värma upp och stretcha ordentligt, så finns det även utrustning man kan använda för att minska risken för skador och/eller lindra konsekvenserna av en skada. Knäskydd är ett bra verktyg för det.

Så varför ska man använda knäskydd?

Minskar risken för skada

Om du har ett känsligt knä och deltar i sporter där man använder benen mycket eller riskerar att ramla – så kan ett knäskydd vara fördelaktigt. Framförallt handbollsspelare använder ofta knäskydd, men även innebandy- och fotbollsspelare.

När man faller till marken så dämpar knäskyddet fallet och knäet tar inte lika mycket stryk. Studier har gjorts på volleybollspelare där knäskadorna har reducerats med över 50% när spelarna börjat använda knäskydd.

Knäskydd ger dig stöd

Knäskydd ger ett bra stöd för knät. Dels håller skyddet allt på plats, dels motverkar den överansträngning.

Det är så många smådelar i knät och benet som kan skadas genom överansträngning. Leder, ligament och knäskålen kan ibland råka sträckas eller böjas för mycket – vilket kan skapa slitage, smärta och skador.

Knäskyddet håller allt på plats och minskar risken för att knäet försätts i en onormal position som kan skada dig.

Om du letar efter ett bra knäskydd så rekommenderar vi att du tittar in hos Sportsrehab och då framförallt på deras knäskydd från Bauerfeind. Om du inte vet vilket typ av knäskydd du behöver så kan du kontakta Sportsrehabs support här så kommer de hjälpa dig att välja rätt utefter dina behov.

Förebygg skador

Uppvärmning och stretchning är viktigt, både för unga och äldre – men framförallt för äldre. När man kommit upp i åldern så tar kroppen mer stryk vid fysisk aktivitet än den gjorde tidigare.

Våra kroppar tar längre tid att återhämta sig, belastningen på kroppen blir tyngre, lederna blir stelare och vi har under åren fått mer slitage på diverse kroppsdelar.

Det är därför bäst att alltid förebygga skador, istället för att reagera först när skadan är framme. Att använda knäskydd, värma upp och stretcha och se till att kroppen får vila tillräckligt efter tungt belastning är A och O i förebyggandet av skador.

Allt vi har är vår hälsa – så se till att bevara den så länge du kan.