10 Billiga proteinkällor – Protein för hälsa och plånbok

Mat-med-mycket-protein

Jag vet hur det känns, man vill ha protein i stora och kvalitativa mängder – men samtidigt vara ekonomisk. Det kan verka svårt och dyrt att upprätthålla en proteinrik kost som gynnar träningen. Som tur är verkar det bara vara svårt – verkligheten är en annan!

Det finns billiga proteinkällor av hög kvalitet att tillgå.

Om du är student, har det lite kärvt ekonomiskt eller bara vill vara smart med dina pengar – var inte orolig. Du kan fortfarande bygga muskler effektivt och äta proteinrik mat utan att slösa flera hundralappar i månaden.

Billiga proteinkällor

I den här listan hittar du 10 billiga proteinkällor av hög kvalitet.

Eftersom pris och innehåll kan skilja sig en aning mellan företag , så har vi inte listat dem i rangordning.

1. Ägg

En av de bästa råvarorna du kan äta. Ägg är inte bara sprängfyllda med vitaminer och nyttiga fetter, de har en hel del protein också.

Ägg passar perfekt till frukost, gärna tillsammans med bacon och lite grekisk yoghurt. Snabbt, enkelt och riktigt nyttigt.

Ett medelstort ägg brukar ge mellan 6 och 7 gram protein.

2. Tonfisk

Du känner säkert någon som äter tonfisk direkt ur burken. En burk på 200 gram är laddad med väldigt mycket protein och kostar väldigt lite.

Även om konserverad tonfisk är billig och proteinrik så ska du inte äta för mycket. Det kan finnas kvicksilver, vilket kan vara skadligt i för stora mängder. Var därför försiktig och överkonsumera inte. Läs mer hos Livsmedelsverket.

100 gram tonfisk ger drygt 22 gram protein.

3. Jordnötssmör

Av någon anledning så har jordnötssmör fått ett oförskämt dåligt rykte i Sverige. Kanske för att det innehåller så mycket energi och för att vissa burkar också innehåller dåliga transfetter och mycket socker.

Köp naturlig jordnötssmör med så hög halt av jordnötter som möjligt. Helst 100%. Läs även på innehållsförteckningen för att vara säker på att de inte har pumpat i en massa onyttigheter.

Naturligt – bra
Socker och transfetter – dåligt

Om du försöker gå ner i vikt så bör du även ta det lugnt med jordnötssmöret eftersom det innehåller mycket kalorier.

Nyttiga fetter, mycket protein och otroligt gott – vad mer kan man önska?

100 gram protein innehåller drygt 25 gram protein.

4. Proteinpulver

Om du letar efter en billig proteinkälla så är proteinpulver det mest kostnadseffektiva du kan köpa. Mer precist så är det vassleprotein du vill ha.

Kostar väldigt lite och du får en riktig proteinbomb.

Helt klart det bästa alternativet för den som vill spara pengar.

1 proteinshake brukar ge mellan 20 och 24 gram protein.
Läs vår artikel där vi letat fram det billigaste och bästa proteinpulvret.

5. Kvarg

Det känns som att hela Sverige älskar kvarg. För fem år sedan hade jag kompisar som inte ens tränar som satt i fikarummet och åt kvarg direkt ur förpackningen för att ”det innehåller mycket protein”.

En klassiker är att blanda kvarg med Fun light eller olika bär. Det blir riktigt gott!

Och det stämmer. Kvarg är billigt och rikt på protein, både på ICA och Lidl.

100 gram kvar innehåller drygt 12 gram protein.

6. Grekisk yoghurt

Du kan äta grekisk yoghurt som den är och du kan blanda den tillsammans med mat. Jag själv använder den ibland på sallad – vilket fungerar kanon!

Leta efter en naturell grekisk yoghurt så slipper du dessutom en hel del socker. Det finns även ett par yoghurt med en ”levande bakteriekultur”. Det vill säga de innehåller probiotika, vilket är bra för magen. Kör hårt!

100 gram grekisk yoghurt innehåller drygt 10 gram protein.

7. Mjölk

Med förutsättningen att du inte är laktosintolerant så är mjölk definitivt en av de bästa källorna till bra protein. Billigt som attan, kan användas till mycket och är lätt att konsumera.

Blanda med ditt proteinpulver så har du en odödlig kombination!

1 liter mjölk innehåller drygt 30 gram protein.

8. Linser

Ett ganska underskattat livsmedel som används allt för sällan i det svenska köket.

Linser kostar inte mycket och är väldigt proteinrik. En hel del kalcium och magnesium också, vilket du inte bör tacka nej till.

100 gram linser innehåller drygt 9 gram protein.

9. Kycklingfilé

Nämn den student, ungkarl eller gymfanatiker som inte sprungit till ICA eller Lidl för att köpa kycklingfilé på REA. Nedsatt pris och kycklingfilé går hand i hand.

Kyckling till lunch eller middag har blivit standard för kroppsbyggare. Det är fettsnålt och ger dig mycket protein för att kunna bygga muskler.

100 gram kycklingfilé innehåller drygt 19 gram protein.

10. Sojabönor

En proteinbomb utan dess like!

Jag är förvånad över att inte fler människor pratar om sojabönor då det är ett riktigt billigt livsmedel innehållande mycket protein.

Om du jobbar på kontor eller bor i en liten lägenhet med andra människor – ta det då försiktigt. Bönor har en tendens att påverka din mage på ett sätt som din omgivning inte kommer att uppskatta. Efter ett tag brukar det däremot bli bättre, när magen har vant sig.

100 gram sojabönor innehåller drygt 36 gram protein.