Vad är vassleprotein – Allt du behöver veta

Bild-på-vassleprotein

När folk pratar om proteinpulver så nämner de ofta vassleprotein eller Whey. Det kan vara förvirrande, framförallt när personen som pratar inte själv vet vad vassleprotein faktiskt är.

Undrar du vad vassleprotein är eller varför det anses vara det bästa proteinpulvret?

Står du som ett frågetecken när andra diskuterar Whey?

Då har du kommit rätt. På ett par minuter kommer du att bli expert på allt som har med vassle- och proteinpulver att göra!

Vad är vassleprotein?

Först måste vi reda ut begreppen vassle och Whey.

De båda betyder samma sak.

Vassle är det svenska begreppet för det engelska Whey. De åsyftar samma sak.

Vassle/Whey är gjort på mjölk och mjölk består av två typer av protein: kasein och vassle. När man gör ost så separerar man de två proteinerna, då man gör ost på kasein. De proteiner man inte använder vid osttillverkningen, vassle, gör man till proteinpulver.

80% av mjölkens protein är kasein och 20% vassleprotein.

Har du någonsin sett att det finns en rinnande vätska på toppen av din yoghurt? Det är vassleprotein i dess renaste form. Det är först vid behandling som det blir till ett kosttillskott i pulverform.

Vassle är alltså ett protein som utvinns ur mjölk.

Vad är bra med vassleprotein?

Protein är livsviktigt för vår överlevnad. Det påverkar otroligt många vitala funktioner i kroppen, allt från cellbildning, till immunförsvar och muskeltillväxt.

Proteiner är gjorda av en samling på upp till 20 stycken aminosyror.

Vassleprotein (Whey) består av 9 essentiella aminosyror. Vilket betyder att vi måste få i oss dem via kosten, då våra kroppar inte kan producera dem på egen hand. Det gör vassle till ett fullvärdigt protein.

Utöver dess höga kvalitet, så är kosttillskott baserade på vassleprotein den billigaste typen av proteinpulver. En burk ger dig alltså mer protein per krona än något annat proteinpulver.

Faktum är att proteinet till och med finns på vår topp 10-lista över billiga proteinkällor. Värt att spana in för fler billiga livsmedel som innehåller mycket protein! Bra för dig som tränar och dessutom vill vara ekonomisk.

Vad är vassleisolat och vasslekoncentrat

När man tillverkar och behandlar vassleprotein så resulterar det i antingen vassleisolat eller vasslekoncentrat. De båda har ett väldigt högt proteinvärde och biologiskt näringsvärde – men det finns ett par saker som skiljer dem åt.

Vassleisolat

Den variant som kräver längst tid att framställas. Resultatet blir ett kalorisnålt pulver som innehåller mindre laktos och mer protein än vasslekoncentrat. Den renaste formen av vassle.

Den här typen kallas för Whey-100.

Vasslekoncentrat

Tar längre tid att framställa och har ett högre kalorivärde än vassleisolat. Den innehåller även mer laktos och fett – och mindre protein.

Den här typen kallas för Whey-80.

Exempel:
Core Protein Delite
BioTechUSA Protein Fusion – Innehåller även vassleisolat

Vem använder vassleprotein som kosttillskott

Kom ihåg att vassleprotein innehåller 9 essentiella aminosyror som vi alla behöver. Kroppen kan inte producera dem. Så det är ytterst viktigt att du får i dig dem, oavsett om du tränar eller ej.

Vassleprotein som kosttillskott används för det mesta av fysiskt aktiva.

Protein är kroppens byggsten för att musklerna ska kunna återhämta sig och bli starka. Med andra ord är det extra viktigt för dig som tränar att få i dig tillräckligt med protein varje dag. Få proteinpulver är så effektiva och prispressade som vassleprotein, vilket också har gjort vasslepulver till det mest populära kosttillskottet bland fysiskt aktiva.

För att maximera effekten av din träning så är det rekommenderat att använda ett kosttillskott så som proteinpulver. Gärna före och efter träning, för bästa effekt. Det är då kroppen och musklerna som mest behöver näring och protein för att kunna återhämta sig och starta processen för att stärka din muskulatur.

Mat som innehåller mycket vassle

Eftersom vassle kommer från mjölk så hittar du proteinet i de flesta mejeriprodukter.

• Ost
• Mjölk
• Yoghurt
• Grädde
• Smör

Vassleprotein och allergi

Whey-80 innehåller en del laktos, vilket kan vara svårt för laktosintoleranta och mjölkallergiker att hantera.

Räkna med att 50% av kolhydraterna i vasslekoncentrat består av laktos.

Vassleisolat (Whey-100) består till 90% av protein och innehåller därmed väldigt lite laktos.

Laktosintolerans betyder att man inte har tillräckligt med enzymer i kroppen för att kunna bryta ner laktos. Beroende på hur många enzymer man har så tolererar man olika mängder laktos. Därför kan Whey-100 vara ett utmärkt alternativ för dig. Börja i små doser för att testa dig fram – för att se hur mycket du tolererar.

Laktosfria proteinpulver

Klarar din kropp inte av laktosen i vassle? Du kan andas ut – det finns bra kosttillskott för dig också!

Det finns proteinpulver som baseras på biff, brunt ris, ägg och soja. De är helt laktosfria.

Exempel:
Scitec Egg Pro (Äggprotein)
Self Omninutrition Soy Protein (Sojaprotein)
Self Omninutrition Beef Protein (Biffprotein)