Undvik shopaholic-fällorna – Håll koll på plånboken

Pengar-på-bordet

Tidigare brukade en shopaholic definieras som en som en ung, ofta barn- och arbetslös person som älskar att shoppa. Idag är en vanligare definition att en shopaholic älskar att spendera pengar på mode, skönhetsprodukter och liknande ting. Vi älskar alla att klä upp oss, följa trender och handla smart för att uppnå ett lyxigt resultat.

Även om mode och nya kläder är roligt så dras man ibland med och använder kreditkortet mer än vad man först tänkt sig. Så om du känner igen dig, vare sig du är en shopaholic eller en vanlig konsument, så ger vid dig våra bästa tips för att du ska kunna spendera men samtidigt hålla dig inom budgeten.

Shoppa med balans och ansvar

Shopaholic syftar ursprungligen på en person som inte kan ta ansvar för sitt shoppande och som visar symptom på ett beroende av shopping. I längden blir det här därför ett beteende som inte är hälsosamt, utan man bör shoppa med balans och ansvar.

Shopping-bild

Välj bästa deals

Hitta bra deals och handla på rea, då kan du förnya garderoben utan att tömma bankkontot. Att köpa på rea känns kanske inte alltid så roligt men det kan löna sig att följa vilka erbjudanden och/eller rabatter som finns i butikerna.

Notera att nya trender vanligtvis är som dyrast att hoppa på, då produkterna sälja till originalpris och i premium segment. Men ibland kör företagen kampanjer och dessa kan du i sin tur utnyttja. Det kan vara saker som ta tre men betala för två. Eller köp ett plagg till originalpris och få en annan produkt till halva priset.

Men det här kan i sin tur också vara en fälla. Det kan nämligen göra att du köper för mer än vad du egentligen hade tänkt dig. Här får du komma ihåg att prioritera det du tycker om och faktiskt behöver, och inte spendera över din maxgräns. En del av att shoppa innebär ju faktiskt också att man ska hantera sin ekonomi med ansvar och balans.

Shoppa smart med rätt kreditkort

Det finns även andra smarta val som du behöver göra som en shopaholic. Förutom att sätta en maxgräns per månad som uppehålls med disciplin och att tänka strategiskt med rabatter, bör du även se till att välja ett förmånligt kreditkort.

Lägg lite tid på att hitta bäst kreditkort för dig som du använder om du shoppar mycket, då kan du undvika onödiga räntor och samtidigt samla poäng.

Det du kan hålla utkik efter är bland annat höga avgifter och kreditgränser som inte passar dina egna när det kommer till shopping för kläder och skönhetsprodukter. Kontrollera även räntan som kan ha stor inverkan på din ekonomi. Kreditgränsen bör du sätta till samma summa som du har för shopping i din hushållsbudget, på så vis vet du att du inte kan spendera mer under en månad.