Undvik shopaholic-fällorna – Håll koll på plånboken

Pengar-på-bordet

Tidigare brukade en shopaholic definieras som en som en ung, ofta barn- och arbetslös person som älskar att shoppa. Idag är en vanligare definition att en shopaholic älskar att spendera pengar på mode, skönhetsprodukter och liknande ting. Vi älskar alla att klä upp oss, följa trender och handla smart för att uppnå ett lyxigt resultat.

Även om mode och nya kläder är roligt så dras man ibland med och använder kreditkortet mer än vad man först tänkt sig. Så om du känner igen dig, vare sig du är en shopaholic eller en vanlig konsument, så ger vid dig våra bästa tips för att du ska kunna spendera men samtidigt hålla dig inom budgeten.

Shoppa med balans och ansvar

Shopaholic syftar ursprungligen på en person som inte kan ta ansvar för sitt shoppande och som visar symptom på ett beroende av shopping. I längden blir det här därför ett beteende som inte är hälsosamt, utan man bör shoppa med balans och ansvar.

Shopping-bild

Välj bästa deals

Hitta bra deals och handla på rea, då kan du förnya garderoben utan att tömma bankkontot. Att köpa på rea känns kanske inte alltid så roligt men det kan löna sig att följa vilka erbjudanden och/eller rabatter som finns i butikerna.

Notera att nya trender vanligtvis är som dyrast att hoppa på, då produkterna sälja till originalpris och i premium segment. Men ibland kör företagen kampanjer och dessa kan du i sin tur utnyttja. Det kan vara saker som ta tre men betala för två. Eller köp ett plagg till originalpris och få en annan produkt till halva priset.

Men det här kan i sin tur också vara en fälla. Det kan nämligen göra att du köper för mer än vad du egentligen hade tänkt dig. Här får du komma ihåg att prioritera det du tycker om och faktiskt behöver, och inte spendera över din maxgräns. En del av att shoppa innebär ju faktiskt också att man ska hantera sin ekonomi med ansvar och balans.

Undvik transportfällorna

När man tänker på en shopaholic så förs tankarna oftast till någon som impulsköper kläder, smink eller elektronik på nätet.

Faktum är att en shopaholic inte är begränsad till ovanstående. De kan också göra andra, mycket större, köp som de senare får betala dyrt för. Bilar, dyra cyklar och taxiresor är många gånger ett stort problem. Framförallt taxiresor är en impulsiv och dyr bekvämlighet som många har nuförtiden.

Att ta lån för att köpa en dyr bil är är allt annat än ekonomisk. Men det är inte bara priset på bilen som är kostsam, utan även driften, försäkringen och eventuella delar som kan behöva bytas ut i framtiden. Lägg därtill att bilen sjunker i värde så fort man sätter sig i den. Det är en förlustaffär.

Av den anledningen har allt fler börjat åka taxi istället för att köpa en bil, men även det är dyrt. Att åka från A till B för 50-150 kronor om dagen kan låta lite, men slå ut det på ett år och du är snabbt uppe i väldigt stora summor pengar.

Istället för dyra bilar eller taxiresor så kan du antingen promenera mer eller köpa en sparkcykel eller elmoped. En snabb elmoped kan komma upp i 45 km/h och kostar mindre än hälften av en begagnad bil. Det är ekonomiskt, effektivt och framförallt miljövänligt.

Så ut med det gamla och in med det nya. Elmopeder och sparkcyklar är det nya, moderna och självklara, valet för den som vill spara pengar och samtidigt ta hand om miljön. Både din plånbok och moder natur kommer att tacka dig!

Shoppa smart med rätt kreditkort

Det finns även andra smarta val som du behöver göra som en shopaholic. Förutom att sätta en maxgräns per månad som uppehålls med disciplin och att tänka strategiskt med rabatter, bör du även se till att välja ett förmånligt kreditkort.

Lägg lite tid på att hitta bäst kreditkort för dig som du använder om du shoppar mycket, då kan du undvika onödiga räntor och samtidigt samla poäng.

Det du kan hålla utkik efter är bland annat höga avgifter och kreditgränser som inte passar dina egna när det kommer till shopping för kläder och skönhetsprodukter. Kontrollera även räntan som kan ha stor inverkan på din ekonomi. Kreditgränsen bör du sätta till samma summa som du har för shopping i din hushållsbudget, på så vis vet du att du inte kan spendera mer under en månad.