Skäggvax – Bästa guiden för ett snyggare skägg

Man-med-skäggvax

Letar du efter något som kan stila till skägget lite? Vill du kunna forma skägget och vara säker på att det håller sig hela dagen? Då är det ett skäggvax du söker.

Du har sett reklambilder, Instagramkonton, filmer och andra professionellt tagna foton – där männens skägg ser så fast och perfekt ut. Du vill ha den kontrollen, stilen eller friheten att kunna göra så, visst? Fortsätt läsa så kommer du att kunna ta sådana bilder också.

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Skäggvax

Så vad är ett skäggvax?

Det är en produkt vars syfte är att du ska kunna styla ditt skägg precis så som du vill ha det. Vanligtvis utgör ett skäggvax en kombination av bivax, kokosolja, eteriska oljor och sheasmör.

När man pratar om skäggvård så handlar det allt som oftast om tre produkter: skäggvax, skäggbalsam och skäggolja.

Skäggvax är till för att styla skägget och fungerar på både långt, kort, tjockt och tunt skägg.
Skäggolja är till för att tvätta skägget, hålla det glansigt, sunt och fräsch.
Skäggbalsam är en blandning av olja och vax. Passar bättre för kortare än längre skägg.

Med andra ord, om du vill forma ditt skägg så att det håller sig på rätt plats – då är skäggvax vad du söker.

Bästa skäggvaxet

Sailors – Soft Beard wax

Ett doftfritt och mjukt vax. Trots dess mjukhet så håller vaxet ditt skägg stabilt och fräscht under hela dagen.

Ett av de bästa skäggvaxen där ute. Perfekt för den som vill ha ett oparfymerat skäggvax som är snällt mot skägget, hårsäckarna och skinnet.

Aktuellt pris

Beard Wax Shaper

Ett parfymerat skäggvax som ger dofter av apelsin och kanel. Kryddiga och fruktiga dofter i kombination ger en maskulin doft. Så gör även det här vaxet, men det är relativt anonymt och du kan definitivt använda parfym tillsammans med det här skäggvaxet utan att det krockar.

Låt dig inte luras av den rosa färgen på burken. Den innehåller en explosion av manlighet!

Ett bra skäggvax som gör det enkelt att forma och styla skägget. Den finns även i citron-doft här.

Aktuellt pris

Beard Balm Wax Woodland

Den här burken marknadsförs som en balsam/vax, vilket är relativt ovanligt. Eftersom den innehåller både bivax och sheasmör så skulle den enbart kunna kallas skäggvax, men kruxet är att den innehåller väldigt många oljor.

Alla ingredienser i det här vaxet är naturliga, bland annat hittar man solrosolja, Eteriska oljor, aprikoskärnolja, bivax, sheasmör, Lanolin och en hel del andra oljor.

Det är en väldigt nyttig produkt för skägget och huden – men är samtidigt bra för att styla. Balsam brukar ibland tappa stabiliteten och formen efter ett par timmar, men eftersom den här innehåller både sheasmör och bivax så är den långvarig.

Ett bra val för alla typer av skägg. Så om du vill kunna forma skägget och samtidigt smörja in det med något hälsosamt – då är det få skäggvax som kan slå den här.

Aktuellt pris

Hur man använder skäggvax

– Se till så att håret är rent och torrt. Att använda skäggvax på ett smutsigt eller blött skägg är bortkastat
– Dra en kam genom skägget för att mjuka upp och räta ut eventuellt krull
– Ta lite vax på handflatan, smörj händerna så att vaxet smälter och börja sedan stryka sidorna av ditt skägg
– Börja hellre med för lite vax än för mycket, annars riskerar det att se flottigt ut. En tumregel är att ta en tumnagel av vax. No pund intended.
– Använd skäggkammen vid sidorna för att hjälpa dig att styla skägget
– Börja sedan hantera framsidan av skägget (vid hakan)
– Stryk framsidan av skägget med en kam
– Applicera sedan lite skäggvax och börja forma med hjälp av kammen

Kom ihåg att aldrig ta för mycket vax, börja sakta och lite. Om du använder för mycket i början så riskerar skägget att se flottigt ut. Du vill ha en lite glansig och naturlig look, det ska inte se ut som att du precis har druckit olivolja.

Skäggvax eller skäggolja

Skäggvax är i regel till för att kunna forma skägget. Skäggolja är till för att applicera nyttiga ingredienser i skägget så att det är fräscht, hälsosamt och ibland även lite glansigt. Många skäggoljor är även parfymerade.

Vanliga frågor

Jag vill kunna styla mitt skägg, vad ska jag använda?
Skäggvax.

Mitt skägg ser grått, tråkigt och stelt ut. Vad ska jag använda?
Skäggolja.

När ska jag applicera skäggvax?
När skägget är nytvättat och torrt. Lägg inte på vax när skägget är blött, det brukar inte ge några bra resultat.

Vad är skillnaden mellan skäggolja och skäggvax?
Skäggvaxet är till för att forma skägget. Skäggolja är till för att mjuka och ge skägget en bra doft. Skäggvax innehåller oftast oljor, men också bivax eller sheasmör. Dessa två komponenter gör det lättare att forma skägget och det håller formen längre.

Mitt skägg kliar, vilken skäggprodukt bör jag använda?
En oparfymerad skäggolja vore att rekommendera. Men även skäggbalsam och skäggvax, då de båda kan innehålla nyttiga oljor som mjukar upp skinnet och hårsäckarna. De innehåller även viktiga vitaminer som är bra för håret.

Mitt skägg är kort/långt/tjockt/tunt, kan jag använda vax?
Definitivt. Skäggvax fungerar för både kort och långt skägg. Både för tjockt och för tunt. Skillnaden är att du applicerar mer eller mindre vax baserat på vilken typ av skägg du har. Om du har tjockt eller långt skägg så kan du behöva lite mer vax än om du har tunt eller kort skägg.

Jag har ett spretigt skägg och vill att det ska bli rakare, hur gör jag?
Egentligen kan alla tre skäggprodukter fungera för dig: skäggvax, skäggbalsam och skäggolja. Ett hett tips är att köpa en skäggborste/skäggkam istället för att stryka med handen när du applicerar produkten. Förslagsvis är skäggvax och en skäggborste den bästa kombinationen mot ett spretigt skägg.