Skäggbalsam – Så får du ett stiligt skägg

man-som-använt-skäggbalsam

Vill du veta hemligheten bakom ett snyggt skägg? Tror du att vissa män bara har ett ”naturligt snyggt” skägg och att du drog en nitlott i genlotteriet? Tänk om. Det är ytterst få killar som har ett naturligt stiligt skägg. Så vad gör vi män som har ett rufsigt, konstigt eller svårhanterligt skägg? Vi använder produkter specialiserade för skägget – närmaste bestämt skäggbalsam.

I mina yngre dagar så var jag lite ångestladdad vad gäller formen och stilen på mitt skägg. I min bekantskapskrets och familj fanns det flera män med riktigt bra skägg. Inte nödvändigtvis hade de en jämn skäggväxt eller ens ett tjockt skägg – men det såg ändå bra ut!

”Hur är det möjligt”, tänkte jag.

Det var först när jag började fråga folk som det slog ner som en bomb. En överraskande stor del av dessa herrar använde skäggprodukter och i många fall skäggbalsam!

Så låt mig dela med mig av den visdom som varje fader och broder bör lära den yngre generationen! Så att du slipper gå genom livet med tron att du är dömd att ha ett skägg som ser mindre bra ut.

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Skäggbalsam

Först och främst: vad är ett skäggbalsam? Om du har läst våra artiklar om skäggolja och skäggvax så är du nog frågande till varför man skulle behöva en tredje produkt. Det behöver du inte.

Skäggbalsam är ett mellanting mellan olja och vax. Det man gjort är att man har tagit det bästa från två världar, nämligen de bästa oljorna från skäggoljan och lite vax från skäggvaxet.

Syftet är att skäggbalsamet ska ge näring till ditt skägg och dina porer med hjälp av essentiella oljor. Skägget hålls fräscht, mjukt och hälsosamt. Vaxet i skäggbalsam gör så att du lättare kan styla och forma ditt skägg. Ibland har man även applicerat dofter för att det ska lukta gott.

En effektiv ”allt-i-ett”, med andra ord.

Skäggbalsam bäst-i-test

Det finns 3 produkter som utmärker sig när det kommer till skäggbalsam. Varav en av dem sticker ut ur mängden, nämligen balsamet från Floris. Det är ett riktigt bra balsam, oavsett skägglängd.


Floris – The Gentleman No 89 Aftershave Balm

Ett av de bättre skäggbalsamen där ute, om inte det bästa.

Det är återfuktande och absorberas snabbt av både skägget och huden. Den doftar uppfriskande mentol, trä, bergamott och apelsin. I basnoterna hittar man bland annat mysk och mossa också. Det går inte att hitta en manligare kombination av aromer.

Balsamet är också bra mot irriterad och känslig hy och innehåller därför inte alkohol. Om ditt skägg kliar eller har en tendens att klia, så är det här det bästa valet när det kommer till skäggbalsam.

En klar favorit som, utan tvekan, kommer att väcka liv i ditt skägg. En bonus är den rika och goda parfymeringen.

• Bra mot känslig hy
• Mycket god doft
• En av de bästa

Nõberu of Sweden – Beard Balm

Med dofter av läder, mysk och sandelträ så är det utan tvekan en maskulin ton i det här balsamet. Den innehåller många nyttiga oljor som är bra för skägget och huden. Det gör även att skägget får en lite ”fylligare” look, vilket brukar vara vad många män söker.

Definitivt värt att prova om man aldrig använt ett skäggbalsam tidigare. Om inte för de nyttiga ingredienserna som ger skägget ett fräscht och snyggt lyster, så för den manliga lukten.

• Flera nyttiga oljor
• Skägget ser fylligare ut
• Bra för nybörjare

Mühle – Aftershave Balm Sandalwood

En väldigt distinkt doft av trä. En mild och klassisk lukt. Den har även vissa hintar av koriander, även om lukten av sandelträ dominerar.

Återfuktar skägget bra och ger dig fina möjligheter till att forma skägget så som du vill ha det.

Även den här flaskan är alkoholfri och är perfekt för dig som har lite känsligare hy. Den är väldigt mjuk och gör sig därför bra efter rakning. Varmt rekommenderad.

• Klassisk manlig doft
• Återfuktar bra
• Mjuk och lättarbetad

Hur man applicerar skäggbalsam

Om du, som de flesta män, använder skäggprodukter på morgonen – se då till att göra det när skägget är torrt och nytvättat. Vanligast är att man duschar, torkar skägget efteråt och sedan smörjer in med balsam.

Det är viktigt att skägget och huden är torr. Både skinn och hår absorberar mer av oljorna när det är torrt och nytvättat.

1. Ta skäggbalsam på fingret, ungefär lika stor klick som en tumnagel.

2. Smörj balsamet mellan handflatorna så att det smälter och blir mjukt.

3. Massera in balsamet i skägget, början vid kinderna. Se till att smörja till botten av ditt
skägg och inte bara på ytan.

4. Börja arbeta dig mot hakan.

5. Efter att ha masserat in balsamet över hela skägget: både kinder, hakparti, inre och yttre skikt – så kan du ta en liten klick till om det behövs. Men ta inte för mycket då det kan få skägget att se och kännas flottigt.

6. När du har använt så mycket balsam du tror att du behöver så kan du börja forma skägget med hjälp av en kam.

Ett enkelt sätt att både få ett hälsosamt och stylat skägg på under 2 minuter. Kom ihåg att lite är bättre än för mycket. Om du använder för mycket balsam så riskerar skägget att se flottigt ut – och, tro mig, det är ingen look du vill ha.

Skäggbalsam eller skäggolja

En vanlig fråga. Vissa menar på att de är exakt likadana och att det därför inte spelar någon roll vilken man köper. Det är fel.

I runda slängar skulle man kunna säga att skäggbalsam är en pomade, då den återfuktar och hjälper dig att forma skägget. En skäggolja är en återfuktare, eller ”conditioner”, som innehåller en kombination av olika oljor. De båda kan vara parfymerade.

Skäggbalsam ger dig möjligheter till att styla skägget, vilket är något skäggoljor saknar.

Kan man använda både balsam och olja? Definitivt. Det är heller inte speciellt ovanligt att man först lägger på skäggolja och sedan avslutar med skäggbalsam.

Skäggbalsam eller skäggvax

De flesta balsam innehåller bivax eller sheasmör, vilket är huvudingrediensen som gör skägget lätt att forma. Däremot innehåller balsam också många essentiella oljor och inte lika mycket vax som ett skäggvax.

Om du vill ha ett mjukare skägg som ser mer hälsosamt ut – då är skäggbalsam vad du behöver. Om du endast är ute efter att vilja styla och forma skägget, då är skäggvax din bäste vän.

Även om balsam ger dig möjligheter att styla skägget, så är skäggvax mycket bättre för det ändamålet.

Av erfarenhet så är skäggbalsam vad de flesta män behöver och vill ha. Allra främst då behovet att kunna styla skägget överdrivet mycket inte är speciellt stort, i jämförelse med håret på huvudet.

Vanliga frågor

Mitt skägg kliar, vad kan jag göra åt det?
Balsam innehåller nyttiga och oftast naturliga oljor som mjukar upp och återfuktar din hy. Kliandet kan bero på många olika saker, men oftast handlar det om att skinnet inte har tillräckligt med oljor och är torrt. Både skäggbalsam och skäggolja kan vara bra vid sådana tillfällen.

Vi rekommenderar balsamet högst upp i den här artikeln, då den innehåller sådana ingredienser som motverkar kli och irritation.

Kan man använda både olja och balsam samtidigt?
Ja, och det är heller inte ovanligt att man gör det. Kom ihåg att de båda innehåller oljor, så om du tar för mycket blir skägget tungt och flottigt. Läs gärna innehållsförteckningen på de båda flaskorna du tänker använda, så att du inte använder produkter med exakt samma oljor. Du vill ju få ut så mycket som möjligt av de två produkterna.

Fungerar skäggbalsam för alla hårtyper?
Ja. Det spelar ingen roll om du har kort, lång, tjockt eller tunt skägg. Den enda skillnaden är att du kommer att behöva mer produkt om du har ett längre eller tjockare skägg. Det kommer även att vara enklare att forma ett kortare eller tunnare skägg.

Hur länge räcker ett 60 ml skäggbalsam?
Det beror på hur mycket du använder. Om du använder en tumnagel per dag, så kan du räkna med att den håller i drygt två månader. Man behöver inte använda mängder av skäggbalsam för att det ska vara effektivt, snarare tvärtom. Så sett till hur mycket man behöver och vad det kostar – så är det en billig skäggprodukt.