Så inreder du ditt vardagsrum som ett proffs – 5 tips

Vardagsrumsbild

Vi spenderar en hel del tid i våra vardagsrum och ofta är det dit vi bjuder in våra gäster också. Så du gör bäst i att inreda det bekvämt och välkomnande. Just det ska vi göra tillsammans i den här artikeln.

Visst har du bjudits hem till någon det senaste året, för att snabbt inse att deras smak för design är katastrofal? Färgerna passar inte ihop, tavlorna saknar substans och soffan ser ut som att den kommer att äta upp dig om du sätter dig i den.

Dags att ordna upp dessa vardagsrum! Vi har därför tagit på oss hårdhandskarna och samlat proffsens 5 bästa tips för att inreda ett vardagsrum. Häng med!

1. Välj ett färgschema och håll kvar vid det

Ett enkelt tips, men också den del i inredningen som burkar skilja de som har koll på design från de som inte har det. Många människor som saknar kunskaper om färger och inredning, brukar plocka på sig allt som är snyggt – oavsett färg. Resultatet blir ett överflöd av färger som krockar och bråkar med varandra.

Håll dig till en färgpalett och vik inte av, hur fin lampa du än har hittat. Om din soffa och fåtölj har en ljusbrun nyans, se då till att matcha resterande inredning inom den färgpaletten. Om du smackar upp en stor tavla som helt står i kontrast med möbleringen, så kommer det att förstöra basen för din inredning. När du målar möbler eller väggar så är det också rekommenderat att använda målarfärg från kända varumärken. Du vill gärna inte köpa billig färg som med tiden ändrar nyans eller som inte håller. Var ekonomisk, men se till att du använder saker av kvalitet – det räddar plånboken i längden.

2. Låt din personlighet komma fram

Ett vanligt misstag många gör när de vill tillfredsställa sin ”design-ådra” och följa inredningsboken till punkt och pricka, är att det blir aningen opersonligt. Nästan kliniskt. Det ser bra ut i katalogen, men du vill att ditt hem ska representera dig. Var därför inte rädd för att sätta upp bröllopsbilder, ställa favoritböckerna på rad i bokhyllan eller hänga upp samlarobjekten du köper på dina utlandsresor.

Du vill kunna känna dig hemma hos dig. Du vill att dina gäster ska komma hem till dig, inte gå på en rundtur i IKEA-katalogen. Var därför inte rädd för att göra ditt vardagsrum personligt.

Snygg-inredning

3. Använd lager

Ett klassiskt trick för att få ditt hem att se varmare och mysigare ut – använd lager. Att lägga en matta på det nakna trägolvet eller två filtar bland kuddarna i soffan, kan förändra hela looken i rummet. Det kan göra kallt till varmt.

Man skulle kunna referera lager som ”fluff”, då det är mjuka textiler du vill lägga till. Så som bomull, ylle, läder och så vidare. Det kan höja mysfaktorn och den visuella värmen i rummet en hel del. Det gör även så att ljuden i rummet blir mjukare och bekvämare. Få människor gillar rum där allt ekar, det känns för kyligt och kliniskt.

4. Skapa en sinnesstämning med ljus

Du vill kunna modifiera sinnesstämningen i rummet genom att ändra på ljuset. Det gör du bäst genom att använda golvlampor, bordslampor, gardiner och lampor i taket. Under filmkvällen kan det vara mysigt att bara ha golvlampan på, under spelkvällen kanske ni vill ha bordslampan och golvlampan på. Ljus påverkar hur man känner och uppfattar saker och ting, ta vara på det. Du har dessutom allt att vinna på att använda miljövänlig belysning. Det är snyggt, du är miljövänlig och det är en bra samtalsstartare.

ljust-vardagsrum

5. Identifiera tomma utrymmen

Helt tomma utrymmen kan skapa just den känslan – tomhet. Att sätta upp en tavla på väggen, dekorationer på den tomma hyllan eller en lampa bredvid statyerna på bordet, kan förändra mycket.

Det betyder inte att man ska fylla varje centimeter i rummet med prydnader, det blir sällan bra. Men ett tomt utrymme innebär potential för något som kan öka glädjen och känslan i rummet. Det tomma utrymmet kan även ge en känsla av att något fattas.

Titta runt i rummet och se om du har några utrymmen som kan behöva dekoreras.