Herrväskor – Stora guiden till väskor för män

Mäns-väskor-bild

Nyckeln till att hitta en bra herrväska är att veta exakt vad du ska använda den till. Det blir så mycket enklare när man vet vilken funktion väskan ska ha, för att därefter avgöra stilen på väskan. Många börjar i andra änden och tittar på stil före funktionalitet. Det brukar resultera i en dyr väska som sedan hamnar längst in i garderoben.

Oroa dig inte. Det kommer inte att hända dig.

Den här guiden är till för dig som letar efter en bra herrväska som passar dig och dina behov. Ingen annans. Vi har samlat det bästa av det bästa inom varje kategori av herrväskor för att du enkelt ska kunna identifiera vad som passar dig och din stil.

Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Herrväskor

Oavsett om du ska till gymmet, jobbet eller sover på bortaplan så kommer du att behöva en väska för dina värdesaker. Men alla väskor passar inte alla situationer – varken utseendemässigt eller funktionellt.

Och visst minns du väl tiderna då man endast hade mobiltelefon, nycklar och möjligen plånbok i fickan? Det var så enkelt då. Nu måste man oftast ha laptop, gymskor och kläder, mellanmål och annat med sig när man går ut.

Som tur är kan en snygg väska göra mycket för dig och din stil. Det kan bli till en snygg och funktionell accessoar, precis som klockor.

Messengerväskor/Axelremsväskor

Messengerväskan började användas av brevbärare och andra typer av kurir. Dess enkla design och höga funktionalitet har gjort den till en populär väska för män idag. Den är snygg och stilren vilket passar bra i både professionella- såväl som avslappnade miljöer.

Första bilden: Nimes Messenger Bag
Andra bilden: Björn Borg – Core flap bag
Tredje bilden: Sandqvist Erik – Messenger bag
Fjärde bilden: Eastpak Delegate


Ryggsäckar

Utan tvekan en av de mest praktiska väskorna där ute. En riktig klassiker. De kommer i alla möjliga färger, stilar och utrymmen. Några är ämnade för skogsutflykter, andra för att bära en universitetsstudents laptop, papper och matsäck.

En väldig flexibel typ av väska. Om du vill att väskan ska smälta in i mängden är det rekommenderat att sikta in sig på en svart ryggsäck.

Första bilden: Herschel Heritage
Andra bilden: Sanqvist Roald
Tredje bilden: Stutterheim Storvik
Fjärde bilden: Eastpak London


Weekendbags

Ska du ut och resa en kortare period? Då är det få väskor som är lika snygga som användbara som weekendbags. Med rätt typ av väska så dubbleras din karisma och manlighet. Weekendbags är otroligt tuffa och effektiva.

Du får ner allt du behöver, plus lite till, och du gör det dessutom med stil och klass.

Första bilden: Rains weekend bag
Andra bilden: Steele & Borough – The Freedom Duffel
Tredje bilden: Tiger Of Sweden – Pinchon T82 Brown
Fjärde bilden: Peak Performance Weekend bag


Träningsväskor

Att slänga ner vattenflaskan, skorna, kläder och möjligtvis lite mat i en vanlig väska kan vara omständigt. Vanligtvis är de inte designade för någon som är fysiskt aktiv. Det är mycket möjligt att du får ner allt, men hela väskan kommer att lukta och det är omständligt att få ut allting.

En träningsväska är designad med fysiskt aktiva i åtanke. I många fall har skorna ett eget fack, smutskläderna ett eget fack och det finns ett fack där du kan ha din vattenflaska.

Första bilden: Björn Borg träningsväska
Andra bilden: Nike Brasilia Training Duffel


Magväskor/manbags

Magväskor har blivit en återkommande trend bland män. Det var populärt under 90-talet för att sedan försvinna under många år. Men nu är modet tillbaka och det går inte en dag utan att man ser någon med en manbag, bumbag, magväska eller vad man nu vill kalla dem.

Första bilden: Adidas mini bag vintage
Andra bilden: The Nnorth Face – Bardu
Tredje bilden: Carhartt man bag
Fjärde bilden: Adidas waistbag


Laptopväskor

Hur många av oss äger inte en laptop nuförtiden? Vi har mycket av vårt liv i den lilla fyrkantiga dator. Ofta har vi våra arbeten och studier där i också. En laptopväska gör det enkelt och smidigt att färdas med en laptop.

Att de dessutom ser snygga ut och får dig att se viktig ut gör inte saken sämre.

Första bilden: Suedebird – Eli computer bag
Andra bilden: Oscar Jacobson – Computerbag
Tredje bilden: Sandqvist Izzy – Messenger bag


Innan du köper en herrväska

Det finns ett par saker att tänka på innan du köper en väska. Förbered dig genom att gå igenom följande tips.

Vad ska du ha väskan till

Innan du ens börjar titta på herrväskor så bör du vara klar med vad du behöver för något. Ska du använda den till kontoret? Kommer du att ha den på skogsutflykter? Vill du få plats med en laptop eller kläder i väskan?

Ta en titt på ovanstående kategorier för att se vad som passar dig bäst.

Matcha din övriga klädsel

Din väska är inte en extern del av din klädsel. När du går på stan eller till jobbet så vill du att allt ska passa ihop. En beige läderväska passar inte så bra med en svart kostym. Du behöver inte överdriva, men se till så att färger och stil inte skär sig allt för mycket. Det kan se väldigt bra ut om du gör det rätt, men samtidigt se väldigt dåligt ut om du gör fel.

Missa inte vår stora guide till herrklockor

Undvik feminina väskor

Ja, det finns en del väskor som är aningen feminina i designen. Kanske du har sett avsnittet från serien Vänner där Rachel får Joey att köpa en ”unisex-väska”. Begå inte det misstaget. Det finns många väskor som passar män, håll dig till dem och försök inte kopiera modeller för mycket.

Material i herrväskor

Precis som med allt annat så är väskor olika stryktåliga beroende på vilket material de är gjorda av. Hållbarheten, kvaliteten när du känner på väskan och mycket annat påverkas av materialet. Här är en lista över de vanligaste materialen som används i herrväskor idag.

Bomull

Väskor gjorda av bomull bör hanteras relativt varsamt. De går inte sönder för ingenting, men du bör heller inte rulla runt i skogen med dem varje dag. Messengerbags brukar vara gjorda av bomull.

Canvas

Även Canvas är ett återkommande material i messengerbags, men även ryggsäckar. Ett stryktåligt och vardagligt material som håller under lång tid.

Läder

Klassiskt och manligt. Läder kommer aldrig att gå ur tiden. Om du köper en läderväska av kvalitet så kan den hänga med dig livet ut, såvida du inte använder den frekvent med mycket slitage. Läder är riktigt starkt.

Weekendbags gjorda av läder är riktigt snygga och maskulina. Det kostar lite mer, men är definitivt värt det. Om den hänger med dig 20 år framåt så är det dessutom inte en speciellt dyr investering.

Nylon

Nylon väger inte mycket och är väldigt töjbart. Perfekt för träningsväskor. Materialet används sällan i väskor som kommer att utstå mycket slitage, då det inte är speciellt stryktåligt. Töjbart och lätt är det, dock – vilket är perfekt när du ska ner till gymmet.

Polyester

Ett väldigt tåligt material som passar utmärkt för hårdare hantering. Brukar återfinnas i ryggsäckar, eftersom de kräver mer tålighet.