Herrklockor – Den bästa guiden för män som letar efter en snygg klocka

Herrklocka

Herrklockor är så mycket mer än ett verktyg för att bara hålla koll på tiden. I tider som dessa så har alla en smartphone i fickan, men ändå är det populärt bland män att använda en klocka runt handleden. Varför? Det är snyggt, manligt och funktionellt – men bara om du köper rätt typ av herrklocka.

Funderar du på att köpa en klocka, men är osäker på vilken typ?

Då är den här guiden perfekt för dig!

Här hittar du allt du behöver veta om klockor för män. Vilka typer som finns, vad du ska leta efter och vad du ska undvika. Du lär dig vad skillnaden är mellan mekanisk, automatisk och kvarts klockrörelse och mycket mer.

Haka på!

Herrklockor

Innan vi tar ett djupdyk i tekniska detaljer och stilråd så måste vi klargöra varför varje man bör äga ett armbandsur. Han behöver inte alltid bära den, men han bör alltid ha möjligheten till att göra det.

1. Klockor är behändiga

Ja, de flesta män har en mobiltelefon. Men att fiska upp telefonen ur fickan varje gång du ska kolla tiden är varken smidigt eller speciellt sofistikerat. Att hela tiden titta på mobiltelefonen kan få dig att framstå som osäker, nervös eller barnsligt rastlös.

Att hela tiden ta upp telefonen kan ge intrycket av att du gärna vill att någon ska kontakta dig, eller att du inte vet hur du ska bete dig runt andra människor och därför ”flyr” till mobilen. Om du vill kolla tiden så är det både effektivare och tjusigare att titta på ett armbandsur än sin telefon.

2. Klockor är pålitliga

Din mobiltelefon behöver laddas och batteriet tar slut. En klocka kan hålla i flera år utan att visa en sekund fel. Du kan rensa ut en vind eller källare och hitta en 20 år gammal klocka som fortfarande tickar på. Jag önskar man kunde säga samma sak om smartphones.

3. Herrklockor signalerar stil och smak

Få accessoarer är så träffsäkra och maskulina som en snygg klocka.

En man kan se bra ut i kostym, men sätt på honom en matchande klocka och hans manliga attribut dubbleras. Rätt klocka på rätt arm kan göra under för en mans utseende och karaktär. Det är också huvudanledningen till varför många män använder klockor idag. Det är snyggt och smakfullt. Man visar prov på smak, mognad och medvetenhet.

Klockrörelse – 3 olika typer

För en nybörjare så kan de låta konstigt att behöva bry sig om något som heter ”klockrörelse”. Man vill ju bara köpa en klocka som funkar och är snygg – vad som händer inuti är irrelevant. Fel!

Klockrörelsen är vital när man letar efter en snygg herrklocka. Det är nämligen beskrivningen av mekanismen inuti uret och det finns tre olika typer:

• Mekanisk
• Automatisk
• Kvarts

Här nedan ser du en kort sammanfattning av vad de tre klockrörelserna innebär.

Mekanisk

Mekanisk-klockrörelse

Ett handgjort konstverk, enkelt beskrivet. Har du sett på TV när någon ”vrider upp” en klocka? Det är en mekanisk klocka de gör så på.

Under klockytan så finns en drivfjäder/slagfjäder som periodvis måste ”vridas upp” för att fungera. Kort sammanfattat så är det ett balanshjul som drivs med hjälp av växlar och som får klockan att pendla fram och tillbaka. Det resulterar i att klockvisarna rör på sig konstant och precist.

Man behöver således inte gå till klockmakaren för att byta batteri när det har blivit urladdat, istället räcker det med att vrida upp klockan på egen hand. Tidseffektivt och ekonomiskt. En klassisk klockrörelse.

Fördelar
• Inget batteri behövs
• Ett klassiskt hantverk tillika statussymbol
Nackdelar
• De är inte lika precisa som kvarts-klockor
• Kan periodvis behöva rengöras av dig eller en klockmakare
• Relativt dyra

Automatisk

Automatisk-mekanisk-klocka

Komponenterna och funktionerna är densamma som i ett mekaniskt ur. Skillnaden är att en automatisk klockrörelse är just det: automatisk. Vilket betyder att du inte behöver vrida upp klockan, utan den gör det på egen hand.

Det vrider upp sig själv med hjälp av en rotor som rör på sig när du rör på armen under dagen. Dina naturliga rörelser gör alltså att klockan vrider upp sig själv. Det finns en säkerhetsanordning i klockan som blockerar klockan från att vrida upp sig för mycket. Du kan alltså med gott samvete fortsätta flaxa med armarna och skrika i falsett på stan, utan att klockan går sönder.

Fördelar
• Inget batteri behövs
• Du behöver inte vrida upp den själv
• Karaktär och stil
Nackdelar
• Bör förvaras i en klockuppdragare när den inte används
• Relativt dyr

Kvarts


Den vanligaste klockrörelsen: kvarts. De är billigare och mer precisa än automatiska och mekaniska klockor.

Till skillnad från tidigare klockrörelser så använder sig kvarts-klockor av elektriciteten från ett batteri. Dessa klockor har det karaktäristiska ”tick-tick”-ljudet.

Eftersom kvarts-klockor förlitar sig på ett batteri, så är de inte lika ömtåliga som mekaniska och automatiska klockor. Därför är de flesta sportklockorna gjord av kvartsteknik.

Fördelar
• Finns i alla prisklasser. Från billigt till dyrt.
• Fantastisk precision
• Behöver knappt underhållas
• Tål mer
Nackdelar
• Inte lika exklusivt som en mekanisk klocka
• Inte lika lena rörelser som mekanisk och automatisk rörelse

Typer av herrklockor

Pilotklockor

Pilotklockor, även kallad navigationsklockor, är kraftfulla och funktionella klockor. För det mesta visar de tid, datum och ibland även kronograf.

Attribut

Storlek: Medium till stora
Ansikte: Pilotklockor är gjorda för att vara enkla att läsa, därför är visarna och siffrorna stora. Oftast är visarna svarta och siffrorna vita, för att göra det ännu enklare att se vad klockan är.
Armband: Oftast läder, stål eller metall. Ursprungligen gjordes pilotklockor för det mesta med läderarmband.

Användningsområden

Fungerar i det vardagliga livet där man inte är så formell. Bör undvikas vid formella tillfällen där du bär kostym eller skjorta.

Exempel

Hugo Boss Pilot (brunt läder)
Hugo Boss Pilot (stål)
Hugo Boss (svart läder)


Kostymklockor

En sofistikerad, manligt och snygg klocka för gentlemän. Passar bra vid formella tillfällen. Den är enkel och stilren.

Attribut

Storlek: Allt som oftast små
Ansikte: Litet och enkelt. Anonyma visare och i många fall är det inte vanliga siffror utan romerska eller arabiska siffror. Inte skrikigt, utan den är simpel och självsäker.
Armband: Läder. Kör alltid på läder, även om det ibland finns kostymklockor med metallarmband.

Användningsområden

När du har kostym eller skjorta, med andra ord vid formella tillfällen. Du kan ha den när helst du klär dig stiligt och snyggt, vilket kan ske även vid informella sammanhang. Men använd aldrig en kostymklocka tillsammans med T-shirt och jeans.

Exempel

Calvin Klein City Chrono
Certina DS-1 Powermatic 80
Jacques Lemans London


Fältklockor

Funktionell och tålig, men ändå stilren och seriös. Den här klocktypen är sprungen ur klockorna som producerades åt andra världskrigets soldater som behövde hålla koll på tiden i skyttegravarna. Av den anledningen är fältklockan strikt, simpel och effektiv.

Attribut

Storlek: Små och medium, aldrig stora.
Ansikte: Simpel design och inte sällan är visarna tydliga även i mörker. Det är enkelt att tyda siffrorna och visarna på den här typen av klocka.
Armband: Först och främst läder, men ibland även canvas. Jag har aldrig sett en fältklocka med metall- eller stålarmband som faktiskt varit snygg. Det skulle inte passa stilen och förstöra flexibiliteten som klockan har.

Användningsområden

Fältklockor är oerhört mångsidiga och fungerar i de flesta sammanhang och miljöer. Kanske inte det bästa att bära när du har kostym på dig, men kan kombineras med i princip alla andra kläder. Från den vardagliga T-shirten och jeans till lite mer formellt med skjorta och finskor.

Exempel

Regal herrklocka
Brinna Midnight
Tommy Hilfiger Trent


Dykarklockor

Gjord för att kunna klara av vatten på cirka 200-300 meter djup. En av de vanligaste klockorna som män har till vardags. James Bond är känd för att ofta använda dykarklockor (Rolex Submariner bland annat) med alla möjliga funktioner.

Attribut

Storlek: Oftast medium, men kan även finnas i lite större variant.
Ansikte: Starkt glas som skyddar och håller tätt från vatten. Tjock, tydlig och stabil design för att enkelt kunna utläsas.
Armband: Det allra vanligaste materialet är metall, vilket anses vara bäst i miljöer där man dyker och använder annan metallutrustning.

Användningsområden

Givetvis när du dyker och simmar. Men bortsett från det uppenbara, så fungerar dykarklockan vid nästan alla tillfällen i din vardag. Från avslappnad klädsel på stan till mer formella tillställningar. James Bond använder den ihop med kostym och det är svårt att ifrågasätta hans stil. Kan fungera vid händelse av kostymbärning, men det är ett vågat kort.

Exempel

Certina DS Action Chrono
Citizen Super Chrono Eco-Drive


Välj rätt herrklocka

När man aldrig har ägt någon riktig klocka tidigare så kan det vara lite svårt att veta vad man ska leta efter. Vi har satt samman en lista på saker du bör fundera kring innan du tittar på herrklockor.

Den ska passa din kroppsform

Om du har smala handleder så kommer en stor och tung klocka att se konstig ut. Risken är att dina armar kommer att se ännu mindre ut och klockan kommer att äta upp all uppmärksamhet. Välj istället en mindre klocka. Fältklockor är att rekommendera.

Om du har handleder som trästockar så är en liten klocka inte någon bra idé. Det kommer att se oerhört konstigt ut. Välj istället en medium eller stor klocka. Dykarklockor och pilotklockor är populära och ser snygga ut på de som har stora armar.

Den ska passa din klädstil

Om du ofta har kostym eller skjorta på dig så är inte en pilotklocka det klokaste valet. Troligtvis kommer den att ligga nästintill oanvänd på någon bokhylla någonstans. Sikta in dig på en kostymklocka, fältklocka eller dykarklocka istället.

Precis som med alla andra kläder och accessoarer så är det viktigt att de kombineras bra med övrig klädsel. Både färg, design och material ska passa med övriga plagg.

När ska du använda klockan

Om du jobbar i den lokala gruvan så bör du undvika att ha en kostymklocka. I alla fall när du arbetar. Om du tänker använda klockan när du är på bröllop, krogen eller bara till vardags så har det stor betydelse när du väljer klocka. Det kan vara lockande att köpa en dyr och stilren klocka, men kommer den att användas?

Sätt upp en budget först

Det är lätt hänt att man skenar iväg när man tittar på klockor. Se till att du har satt upp ett tak på hur mycket klockan får kosta som max. Det hjälper dig att filtrera bort dyrare klockor och du undviker att använda mer pengar än vad du egentligen hade tänkt.

Skillnaden mellan herr- och damklockor

Det är flera saker som skiljer mäns klockor från damernas ur. Här är några av de vanligaste skillnaderna.

Storleken på klockan

Män har oftast tyngre och större klockor, emedan kvinnor har lättare och mindre klockor. Några företag, bland annat Calvin Klein, har försökt sälja stora klockor till kvinnor – men försäljningarna har blivit uteblivit. Man har därför dragit tillbaka majoriteten av sina stora klockor och accepterat det faktum att män gillar större klockor och kvinnor föredrar mindre klockor.

Färger

En mans klocka är oftast svart, silver och i vissa fall guldfärgad. De flesta herrklockorna är monotona och stabila i designen, medan kvinnors klockor brukar kan vara mer färgglada och lekfulla i designen.

Storlek på spännet

Det finns alla möjliga storlekar, både för män och kvinnor. Men damklockor har i regel ett mindre spänne för en mindre handled. Det finns herrklockor som passar män med lite smalare handleder och det finns damklockor för kvinnor med lite större handleder. Det är alltså ingen huvudindikator vem klockan är ämnad för, men det är vanligt att damklockor har ett mindre spänne.

Bredden på spännet

Bredden på spännet är en av de största skillnaderna mellan könens olika ur. Mäns spännen är oftast mycket bredare än kvinnors spännen. Det finns givetvis undantag, även om det hör till ovanligheten.

Armbandets material

Herrklockor har oftast ett armband gjort av antingen läder, metall eller stål. Sportklockor är oftast undantaget, då de är gjorda av material som ska tåla vatten, smuts och annat. Damklockor har oftast spännen gjorda av andra material. De sitter dessutom oftast tajtare på kvinnans handled än vad herrklockan gör.