Bästa skäggoljan – Den stora guiden [Bäst-i-test]

Bäst-i-test-skäggolja

När det kommer till håret på huvudet så kan många män vara pedantiska. I vissa fall kan det vara på snudd till en besatthet. Man tvättar, borstar, smörjer in, kammar, stylar och mycket annat. Inte ett hårstrå får ligga fel. Frågan är varför lika stor möda inte läggs på skägg och mustasch. För du vet väl att svamp i skägget inte är speciellt ovanligt? Och du vet väl att det där kliandet går att bli av med och att ditt skägg kan bli mer lättstylat? Inte? Låt mig då introducera dig till skäggolja.

Ditt skägg är en grogrund för bakterier, framförallt om du har mycket skägg. Det som du tror är mjäll, gammalt skinn eller något annat – kan ibland vara svamp. Bakterier älskar fukten som samlas i ett tjockt skägg, allra främst efter att du precis har klivit ur duschen och tvättat ansiktet och skägget lite snabbt med handduken.

För visst räcker det väl att bara tvätta av sig lite snabbt?

Nja. Låt mig ställa en följdfråga: vet du om ditt skägg luktar? Troligtvis har du ingen aning. Ditt skägg är i närheten av din näsa, så vad det än luktar så har du vant dig. Jag har hört kvinnor diskutera män som har ett illaluktande skägg. Gissningsvis tvättar de männen skägget med vatten dagligen och balsam någon gång i veckan. Om ens det.

Svaret på allt detta är: skäggolja. Den troligtvis bästa skäggprodukten någonsin. Det rengör skägget, håller det fräscht, snyggt och kan komma parfymerat och oparfymerat.

Det här är den stora guiden till den bästa skäggoljan!


Nyfiken på hur vi recenserar olika produkter? Du kan läsa om processen här.

Bästa skäggoljan

L’ANZA Urban Barber Oil

Vad vore en bäst i test-lista utan den här oljan? Inte en trovärdig sådan, i alla fall.

Den här flaskan innehåller olika oljor som alla har olika fördelar och effekter. Allt som allt så hittar du Vitamin A, B1, B2, B6 och E. Om du har läst vår artikel om multivitaminer så vet du att just B-vitamin är det vitamin som stärker och förbättrar hår och hud bäst. Med andra ord inte så konstigt att man hittar det i den här skäggoljan.

Utöver den örtkryddiga doften, så har den även antibakteriella egenskaper som motarbetar bakteriesamlingar och svamp.

Smörj in skägget med Urban Barber Oil och du kommer att ha ett väldoftande, lätthanterligt och hälsosamt skägg för resten av dagen. Vissa oljor går ur skägget efter ett par timmar – den här hänger med större delen av dagen.

• Många vitaminer
• Antibakteriella egenskaper
• Billig

Beard Monkey – Beard oil

Den gör jobbet bra och är definitivt en av de bästa skäggoljorna där ute.

Skägget blir mjukt, väldoftande och enkelt att hantera. Lukten är en svag doft av ”Sweet Tobacco”, vilken är mjuk och lugn. Långt ifrån påträngande, vilket är bra.

Ditt skägg får lite glans av den här oljan, men inte så mycket att det ser onaturligt ut. Snarare ger glansen ”mer liv” till skägget, på ett naturligt sätt.

Den här oljan passar alla sorters skägg: långt, kort, krulligt och rakt.

Starkt rekommenderad!

• Maskulin doft
• Ger bra glans
• Passar alla skäggtyper

Nõberu of Sweden – Heavy Beard Oil

En tung skäggolja för dig som har mycket eller grovt skägg. Män med mycket skägg har en större tendens att locka till sig bakterier och fukt, vilket kan orsaka svamp och dålig lukt. Det är svårare att rengöra och kräver mer omvårdnad. Om du faller i den kategorin så är Heavy Beard oil en av de bästa skäggoljorna du kan använda dig av.

Med enkelhet mjukar den upp skägget och hårsäckarna, samtidigt som den motverkar irritation och klåda. Det blir lättare att styla och fixa skägget. Det tillkommer även en naturlig och bra glans efter att ha applicerat oljan.

Den doftar gott och manligt, med inslag från mysk, trä och läder. Vilket matchar ett grövre eller större skägg ypperligt.

• Perfekt för grövre skägg
• Manlig lukt
• Ger liv i skägget

The Great British Grooming Co. – Beard oil

Den här oljan luktar gott och mjukar upp skägget bra – men dess huvudegenskap är oljan I sig. Den är väldigt nyttig för huden och skägget. Arganolja är näringsrik och förser din kropp med ämnen som stärker och förbättrar skäggväxten.

Om du lider av ett torrt, spretigt eller näringsfattigt skägg så är den här flaskan en räddare i nöden. Att det dessutom luktar gott och fräscht är en bonus. Men dess nyttiga egenskaper är vad som bör ligga som grund för ett inköp av den här flaskan.

Gör ett ”dött skägg” till ett ”levande skägg”.

• Näringsrik
• Bra för hud & skägg
• Ger skägget mer liv

Vad är skäggolja

I regel brukar skäggolja bestå av två typer av oljor: bärande olja och essentiell olja.

Bärande olja är den typ som det finns mest av i en burk skäggolja. Den är utvunnen från växter och innehar samma fördelar som kroppens egna olja. Det vill säga den återfuktar och mjukar upp skinnet och håret.

Essentiell olja är oftast den del av produkten som doftar gott och innehåller antibakteriella egenskaper.

bild-på-man-med-skägg

Varför ska man använda skäggolja?

Framförallt män med större skägg eller grov skäggväxt har ett starkt behov av skäggolja. Men det är även användbart och nyttigt för de med lite mindre skägg. Om du har hår på hakan, kinderna eller halsen – så har du ett behov av skäggolja. Ju mer du har, desto större behovet.

Bakterier och svamp

Bakterier älskar små och håriga utrymmen. När du kliver ur en varm dusch så är porerna öppna och bakterier stormar in i ditt öppna skinn under skägget. Där i frodas de och skapar oreda. Svamp är, tyvärr, vanligare än man tror bland skäggburna män. Då i första hand de som inte tar hand om ansiktsbehåringen på ett hygieniskt och bra sätt.

Huden under skägget kan även bli torrt eller fuktigt, vilket försämrar kvaliteten på skägget avsevärt. Kom ihåg att skägget på ditt ansikte växer från någonstans, och om porerna och hårsäckarna inte mår bra så kommer skägget att bli därefter.

Kliande skägg

De flesta män har nog upplevt ett kliande skägg. Det behöver nödvändigtvis inte innebära att du har svamp eller ett överflöd av dåliga bakterier. Det kan vara så att skägget håller på att växa eller att huden är torr. Alla ovanstående anledningar kan hjälpas av skäggolja, då oljor innehåller nyttiga ämnen som mjukar upp och ger näring till skägg och hud.

Det luktar bättre

Parfymeringen av en skäggolja bör inte vara den största anledningen till att du köper en dylik produkt. Snarare bör det vara den hälsosamma aspekten. Men – de flesta skäggoljorna luktar otroligt gott. Den maskulina doften är givetvis en stor bonus. Det finns även skäggoljor som inte är parfymerade.

Skägget blir mer lätthanterligt

Skäggolja mjukar upp hårstråna och gör dem mer lättarbetade. Man kan även använda skäggvax för att styla skägg och mustasch, men skäggolja är även ett bra sätt för att kontrollera skägget bättre.

Skäggolja ger skägget mer glans och liv

Visst har du sett dem på stan? Män med ett skägg som inte nödvändigtvis är fult, men det ser torrt och tråkigt ut. Det är bara hår som är där. Det ser trist ut, av någon konstig anledning. Skäggolja ger ditt skägg mer liv och glans, så att du slipper vara en i mängden som har ett tråkigt och dött skägg.

Hur använder man skäggolja

Det är ingen avancerad procedur, utan kan enkelt läggas in i din morgonrutin.

Efter att du har stigit ur duschen och torkat dig, så att inget vatten är kvar i skägget, så tar du ett par droppar olja i händerna. Smörj ihop händerna och börja sedan massera och stryka håret med hjälp av fingrar och handflator. Se till att oljan fördelas jämt över hela skägget.

Det räcker med 4 till 8 droppar skäggolja i handflatorna. Beroende på hur mycket skägg du har. Börja hellre med för lite än för mycket.

Var även noga med att inte använda för mycket skäggolja. Det kan få en motsatt effekt där skägget blir flottigt och tungt.

Skäggbalsam eller skäggolja

Skäggbalsam är som en kombination mellan skäggolja och skäggvax. Det är som ett mellanting. Balsamet har en bra hållbarhet, men är inte lika stark som skäggvaxet. Balsam gör skägget mjukt, glänsande och hälsosamt – men inte lika bra som en skäggolja.

Skäggbalsam passar bäst för kortare skägg. Skäggolja passar bra för alla typer av skägg.

Medan oljan och vaxet är specialiserade på olika ting, så är balsam en kombination av de båda – utan att vara bäst på någonting.

Var sak har sin tid och plats. Men ingenting slår en bra skäggolja på morgonen. Glansen, mjukheten, doften och den hälsosamma faktorn är enastående.